V londýnském divadle se při představení zřítil strop – desítky zraněných

Londýn – Nejméně 76 raněných, z toho sedm těžce, si vyžádalo neštěstí v londýnském divadle Apollo, kde se během čtvrtečního představení zřítila část stropu. Divadlo bylo v té době plné lidí. Neštěstí se stalo ve čtvrt na devět večer místního času, podle policie už byli všichni lidé uvěznění v troskách vyproštěni. Oběti na životech hlášeny nejsou. Příčinu zřícení vyšetřuje policie.

V době zřícení stropu bylo v divadle asi 720 lidí. Návštěvníci představení uvedli, že náhle zaslechli hlasité praskání. Většinou se domnívali, že jde o součást představení, pak se na ně ale začala sypat omítka a zdivo z propadlé části stropu, která strhla i část divadelních balkonů.

„Celý strop budovy se zřítil do hlediště přímo před nás,“ řekla BBC jedna z návštěvnic představení Amy Lecozová, která byla v divadle i se svými dětmi. SkyNews upřesňuje, že ke zřícení stropu došlo asi 40 minut po začátku představení. „Viděli jsme, jak herci zděšeně ukazují ke stropu, když se ozvalo to praskání. (…) Pak jsem dostal ránu do hlavy,“ líčí další svědek Martin Bowstock.

Vzápětí po tragédii se celé divadlo zahalilo do prašného oblaku a mezi lidmi vypukla panika. Podle svědků řada lidí krvácela a všichni se snažili co nejrychleji dostat ven. Záchranné týmy byly na místě během několika minut a podařilo se jim evakuovat lidi během relativně krátkého času. Asi hodinu po incidentu hasiči oznámili, že z trosek vyprostili všechny lidi.

Divadlo Apollo stojí na třídě Shaftesbury ve čtvrti SoHo. Bylo postaveno v roce 1901 a má 775 míst. V době neštěstí uvádělo hru Podivný případ se psem podle stejnojmenného románu britského spisovatele Marka Haddona.

Na místě neštěstí zasahovaly desítky hasičských vozů a sanitek. Mnozí zranění byli zjevně otřeseni, vrávorali, krváceli, nicméně většina z nich byla podle zdravotníků schopna z divadla odejít po vlastních nohou. Bezprostředně po neštěstí záchranáři zabavili tři autobusy, aby mohli dopravit raněné do nemocnic.

Britský premiér se nechal pravidelně informovat a poděkoval záchranářům za poskytnutí rychlé pomoci raněným. Vůdce labouristů Ed Miliband vyjádřil nad nešťastnou událostí politování a prohlásil, že v myšlenkách je s raněnými a se záchranáři.

Fotografie z místa jsou k vidění ZDE.


Podobné neštěstí zažilo v květnu 2004 Královské divadlo Haymarket v londýnském West Endu. Padající části stropní omítky tehdy zranily 15 diváků. Kusy omítky se uvolnily poté, co se zřítil lustr. Jeho pádu do hlediště zabránilo bezpečnostní lano.