Předčasné volby thajské opozici nestačí. Vyzývá k bojkotu

Bangkok - Thajská opoziční Demokratická strana hodlá bojkotovat volby vyhlášené na 2. února. Podle kritiků vlády v čele s premiérkou Jinglak Šinavatrovou prý občané ztratili důvěru v současný politický systém. Krok nejstarší politické strany v Thajsku by přitom mohl dál prohloubit nejistotu uprostřed protivládních protestů. Už několik týdnů dávají tisíce Thajců najevo nespokojenost s vládou. Snahu o její svržení doprovázelo obléhání státních úřadů i násilné střety s policií v ulicích Bangkoku.

Šinavatrová 9. prosince rozpustila parlament a vyhlásila předčasné volby, které podle ní mají zmírnit napětí v zemi. Opozice ale místo uznání plánuje další velkou demonstraci v hlavním městě – už tuto neděli. „Demokratická strana dospěla k závěru, že thajská politika míří ke krachu. Lid ztratil důvěru v demokratický systém,“ prohlásil šéf strany Apchisit Vedžažíva. 

Favoritem únorových voleb je podle dosavadních dohadů Strana Thajců premiérky Šinavatrové. A právě fakt, že očekávaný výsledek pouze potvrdí vládu, kterou už několik měsíců nemůže opozice vystát, vede k vyhlášenému bojkotu. 

Thajská metropole se v současnoti téměř každý víkend potýká s masivními demonstracemi. Naposledy útok davu na vládní úřady znamenal dokonce dočasné přerušení dodávek elektřiny do premiérčina sídla. 

Premiérka nejdříve navrhla referendum, opozice ale nesouhlasila a opustila parlament. Teď se jí nelíbí ani nové volby. Její odpůrci tak chtějí úplnou rezignaci a odchod premiérky do zahraničí. V čele státu si představují takzvanou lidovou radu složenou z jmenovaných lidí. Do splnění jejich požadavků v protestech nehodlají ustat. Premiérka však tuto myšlenku odmítla jako neústavní. Svůj návrh na všelidové hlasování nijak nespecifikovala, ovšem zdůraznila, že je v souladu s ústavou. 

Prokletý klan Šinavatrů

Demonstranti tvrdí, že Šinavatrová je ve skutečnosti jen prodlouženou rukou svého sourozence – expremiéra Tchaksina Šinavatry. Ten po svržení žije od roku 2008 v zahraničí, aby unikl stíhání pro zneužití moci. Premiérka obvinění odmítá. Protivládní demonstrace, které začaly v menší míře minulý měsíc, vyvolal návrh zákona o politické amnestii, jenž by mohl dovolit beztrestný návrat Šinavatry do vlasti.

Šinavatrová je první premiérka v dějinách Thajska. V červenci 2011 získala podporu více než poloviny zákonodárců. Už tehdy se spekulovalo, že díky vítězství rodinného příslušníka by se mohl do země z exilu vrátit expremiér Šinavatra. V roce 2006 ho svrhl puč, v nepřítomnosti pak dostal dva roky vězení za zneužití pravomocí a soud mu navíc vystavil zákaz činnosti v politice. Jeho příznivci pak dlouho sváděli v ulicích Bangkoku boj se zastánci nové vlády Apchisita Vedžadžívy. Loni demonstrace ochromily město na 4 měsíce a zemřelo 91 lidí. 

Bývalý telekomunikační magnát Šinavatra vyhrál volby v letech 2001 a 2005 především sliby chudým obyvatelům od levných úvěrů až po všeobecnou zdravotní péči. Volby byly považovány rovněž za zásadní krok k tomu, aby v monarchii skončilo politické násilí a zmenšila se propast mezi elitou a ostatními skupinami obyvatelstva. Především chudí Thajci zůstali vůči němu loajální.