Maďarsko povolí zveřejňovat jména agentů tajné bezpečnosti

Budapešť - Maďarsko 24 let po pádu komunismu pootevírá archivy tajné bezpečnosti. Podle nového zákona budou moct lidé zveřejnit jména agentů, kteří je za minulého režimu sledovali. Dosud směli do spisů jen nahlížet a mlčet. Opozice ale žádá úplné otevření svazků.

Video, jak nenápadně sledovat vybraný terč v kavárně, se vysílá v televizi. Snímky obětí z běžného života visí v muzeu. Kdo přesně záběry skrytě pořizoval, ale většina Maďarů pořád neví. To se v novém roce změní. „Žádný tajný agent není v bezpečí, protože kterákoli z bývalých obětí může odhalit jeho identitu,“ uvedl Bence Retvari, místopředseda Křesťansko-demokratické lidové strany.

Do archivů měli přístup jen historici a někteří sledovaní

Od změny režimu měli do archivů komunistických tajných služeb Maďarska přístup jen vyvolení historici. Zápisy si mohli projít i někteří sledovaní. Místo konkrétních jmen ale viděli jen začerněná místa. Nový zákon jim umožní odhalit dotyčné osoby a zveřejnit je třeba na internetu. Úplnému zpřístupnění tajných dokumentů se ale vláda stále brání.

Poslanec Gergely Gulyas, Fidesz:

„Veřejnost označuje jako agenty i ty, kteří byli sami oběťmi diktátorského režimu a byli ke spolupráci donuceni. Publikování jejich jmen má smysl jedině, když se jasně řekne, do které skupiny patří.“

Opozice požaduje úplné zpřístupnění svazků, odkazuje se na ČR

Podle opozice a historiků jsou takové obavy zbytečné a úplnému otevření archivů nic nebrání. Kritici zákona poukazují na to, že podobná pravidla bez problémů už dávno platí třeba v České republice nebo v Polsku. „K těmto informacím by měl mít přístup každý tak, aby se neporušovala práva sledovaných osob,“ myslí si Andras Schiffer, předseda opoziční strany LMPK.

V Maďarsku vznikne komise, která se bude zabývat zločiny komunismu

Nový zákon také zřizuje Komisi národní paměti, která bude zkoumat zločiny komunismu. Zabývat se má i popravami a tresty za revoluci v roce 1956. Historici ale upozorňují na to, že většina viníků stejně unikne. Spisy původně obsahovaly milion jmen. Při přechodu k demokracii se ale 60 procent dokumentů ztratilo nebo je někdo zničil.

Maďarsko povolí zveřejňovat jména agentů tajné bezpečnosti (zdroj: ČT24)