Dozvuky společného gesta? Castro vyzval ke zlepšení vztahů s USA

Havana/Washington - Kuba i Spojené státy by měly usilovat o lepší vzájemné vztahy, zmínil kubánský vůdce Raúl Castro v tradičním projevu na závěr roku. Podle Castra může dojít ke zlepšení, jen když se budou obě země respektovat. Zároveň ale podotkl, že by Spojené státy neměly tlačit na změnu režimu na ostrově. Projevy z Havany jsou v současnosti bedlivě sledovány s ohledem na drobný, ale symbolický okamžik během pohřbu Nelsona Mandely. Tehdy si lídři USA a Kuby poprvé za několik desítek let vzájemně potřásli rukama.

Američtí a kubánští představitelé podle Castra při několika letošních setkáních diskutovali o praktických věcech, jako jsou otázky imigrace či opětovného obnovení poštovního spojení mezi oběma státy. „To ukazuje, že naše vztahy mohou být civilizovanější,“ uvedl Castro. „Jestliže ale opravdu chceme pokrok v bilaterálních vztazích, musíme se naučit respektovat odlišnosti toho druhého a zvyknout si s nimi žít. Jinak k ničemu nedojde. Jsme připraveni i na dalších stejných 55 let, jako tomu bylo doposud,“ dodal kubánský vůdce.

Pietní ceremoniál v Jihoafrické republice před dvěma týdny provázelo hned několik zajímavých okamžiků - ten nejzajímavější se týkal právě vůdců Kuby a Spojených států. Barack Obama si před televizními kamerami potřásl rukou se svým kubánským protějškem Raúlem Castrem. Podle některých komentářů šlo o gesto, které prakticky nemá obdoby, a signál, že k sobě odvěcí nepřátelé Washington a Havana hledají cestu. Jiní ho označují za pouhý projev slušnosti.

Washington a Havana učinily nedávno nesmělé kroky k usmíření, jehož kořeny sahají do nejdramatičtějších okamžiků studené války počátkem 60. let minulého století. Moskva tehdy na Kubě umístila své rakety středního doletu a vzniklá krize hrozila přerůst v jadernou válku. Rakety byly nakonec odstraněny a Spojené státy se zavázaly, že Kubu nenapadnou. Po následující desetiletí byla americko-kubánská konfrontace považovaná za symbol studené války. USA zavedly proti Kubě hospodářskou blokádu a přerušily s ní veškeré styky.

Americký prezident Barack Obama počátkem listopadu v Miami prohlásil, že je možná načase, aby Spojené státy přehodnotily svou politiku vůči Kubě. Washington prý začíná vidět změny, k nimž na ostrově po odstoupení Fidela Castra dochází. Nicméně jen několik hodin po symbolickém podání rukou kubánské úřady pozatýkaly na úterních manifestacích u příležitosti Dne lidských práv více než stovku příslušníků opozice.

Raúl Castro hovoří při rozloučení s Nelsonem Mandelou
Zdroj: ČTK/AP/Matt Dunham

Kubánci mohou nově podnikat v řadě oborů, pro cesty do zahraničí nepotřebují od letoška výjezdní doložku; nejnovější změna jim umožňuje bez povolení vlády po více než 60 letech kupovat nová auta. USA však pro uvolnění hospodářského embarga, které je zásadní překážkou k rozvoji strádající kubánské ekonomiky, požadují na ostrově obnovení principů demokracie, s nimiž skoncovala právě Castrem vedená socialistická revoluce.

Vydáno pod