Při včerejších potyčkách v Hamburku bylo zraněno více než 500 lidí

Hamburk - Při sobotních potyčkách policie s účastníky protestu proti vyklizení levicově orientovaného kulturního střediska v Hamburku bylo zraněno 500 demonstrantů, z toho 20 vážně. Tvrdí to německá agentura DPA s odvoláním na zdravotníky levicové organizace. Úřady oficiální počet zraněných na straně demonstrantů dosud neoznámily.

Policie dnes zároveň uvedla, že zraněno bylo také 120 policistů, z nich 19 vážně. Nasazeno přitom bylo 3 168 policistů z různých spolkových zemí.

Proti vyklizení centra a zároveň squatu Rote Flora v sobotu protestovalo podle DPA zhruba 7 300 lidí, převážně sympatizantů extrémní levice. Organizátoři protestů hovoří o 10 tisících účastnících. Předběžně zadrženo bylo 320 demonstrantů, přičemž 21 jich nakonec bylo zatčeno. Jeden z mluvčích protestujících podle DPA policii vytkl, že k zadrženým a zraněným demonstrantům údajně nepustila právníky.

Podle agentury DPA šlo o nejvážnější podobný incident v Hamburku za několik let. Demonstranti házeli na policisty lahve, kameny a petardy. Policejní jednotky proti protestujícím nasadily i vodní děla.