Stovky vězňů z řad Muslimského bratrstva zahájily hladovku

Káhira - Více než 450 uvězněných členů egyptského Muslimského bratrstva začalo držet hladovku na protest proti „nelidskému zacházení“. Bratrstvo to uvedlo na Twitteru. Vězni, mezi něž patří i spolupracovníci sesazeného prezidenta Muhammada Mursího, tvrdí, že jim byly odepřeny rodinné návštěvy i přístup k lékařské péči. Od svržení Mursího v červenci bylo zatčeno více než dva tisíce členů tohoto islamistického hnutí.

Po sesazení Mursího armádou zahájila nová vláda, fakticky řízená vojáky, tvrdé represe, které si doposud vyžádaly více než tisíc mrtvých a tisíce uvězněných. „Řadě politických vězňů z Muslimského bratrstva jsou zakázány návštěvy rodinných příslušníků a poskytování právní i zdravotnické pomoci a cely jsou přeplněné a nehygienické,“ poukázalo hnutí ve své informaci zveřejněné na Twitteru.

Protesty neutichají

Armáda Mursího zbavila moci po vlně protestů tisíců Egypťanů nespokojených s rostoucím vlivem islámu, který prosazovalo Muslimské bratrstvo a jemuž prezident nebránil. Stoupenci Mursího a bratrstva ale stále pořádají protesty a dožadují se, aby byl prezident do funkce vrácen.

Mursího zřejmě čekají tři na sobě nezávislé procesy. Předně je obžalován z podílu na smrti účastníků loňské prosincové demonstrace u prezidentského paláce, za což mu může hrozit doživotní vězení nebo i trest smrti.

Minulý týden ve středu prokurátor jeho a dalších 34 vysoce postavených činitelů obžaloval v jiné kauze ze spiknutí se zahraničními organizacemi za účelem teroristických akcí a také z vyzrazení vojenského tajemství cizí zemi. V sobotu pak vyšetřující soudce oznámil, že Mursího čeká proces, v němž bude s dalšími 129 lidmi obžalován v souvislosti s hromadným útěkem z věznice před třemi lety, který si vyžádal lidské životy.

Úřady necílí jen na islamisty   

Protivládní aktivisté ale upozorňují, že poté, co úřady tvrdě udeřily proti islamistům, začaly se v posledních týdnech zaměřovat i na členy sekulárního hnutí. V neděli například soud potrestal tři vedoucí činitele opozice každého třemi roky vězení za účast v nedávných protestech, které měly za následek tvrdý protiúder úřadů. Jde přitom o osoby, jež patří k symbolům protestního hnutí, které v roce 2011 podnítilo povstání proti tehdejšímu prezidentovi Husnímu Mubarakovi.

Mezi nově odsouzenými je i Ahmed Maher - egyptský bloger a zakladatel opozičního hnutí, který na podzim přijel do Prahy na konferenci Forum 2000 a vyprávěl o cenzuře a nesvobodě ve své zemi. Před egyptským soudem držel v ruce nápis odsuzující kontroverzní zákon, který nařizuje, že shromáždění více než deseti lidí musí povolit úřady.

Egyptský bloger Ahmed Maher
Zdroj: ČT24

Maher zvolenému prezidentu Mursímu zpočátku věřil, že zemi přinese změnu. „Bylo tu hodně důvodů, která nás donutily připojit se k opozici proti Mursímu. Nedodržovali sliby. Zradili nás a zradili celou revoluci,“ konstatoval bloger v září v Praze.

Ahmed Maher, egyptský bloger a aktivista

„Muslimské bratrstvo udělalo hodně chyb a dostalo nás do složité situace. Ale vojenský režim nemůžeme podporovat. Vojenský režim a bezpečnostní složky se řídí stejnými pravidly. Nerespektují lidská práva. Mohou kohokoliv bezdůvodně zadržet. Kohokoliv zabít.“

Mubarakovi muži poslední dobou posilují. Jeho bezpečnostní aparát se po sesazení Mursího pomalu dostal na své původní místo. Mubarak je venku z vězení, i když stále čeká na obnovený proces. Bývalémů premiérovi jeho vlády Ahmedu Šafikovi přitom soud obvinění z korupce stornoval. Po letech se tak může vrátit z exilu.

Horizont ČT24: Egyptský aktivista Maher odsouzen ke třem rokům za mřížemi (zdroj: ČT24)