Ze Súdánu dál prchají lidé, OSN našla masové hroby

Juba (Jižní Súdán) – Zástupci OSN našli na jihu Súdánu ve městě Bentiu hromadný hrob s ostatky 75 lidí. Není to ale jediný hrob, další dva hromadné hroby jsou také v hlavním městě Jižního Súdánu Jubě, ale k nim se pracovníci OSN ještě nedostali. V zemi eskalují boje mezi jednotkami prezidenta Salvy Kiira a oddíly bývalého viceprezidenta Rieka Machara. Súdán je kvůli nepokojům na pokraji občanské války.

Do situace v Jižním Súdánu hodlá zasáhnout i Evropská unie. Šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová se totiž rozhodla tam poslat svého zmocněnce Alexe Rondose, aby pomohl řešit tamní krizi. 

Boje trvají už deset dní. Počet obětí už vzrostl nejméně na tisíc a dalších sto tisíc lidí prchá před násilím. Jenom ve městě Bor, které je ohniskem konfliktu, požádalo vojáky OSN o ochranu 15 tisíc uprchlíků. V ohrožení je také tři tisíce civilistů, které se ze země dosud nepodařilo evakuovat. 

Konflikt v Jižním Súdánu řeší síly OSN
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Vysoká komisařka OSN Navi Pillayová dnes vyzvala obě strany, aby chránily civilisty. Upozornila také na to, že velitelé i politici mohou být stíháni za spáchání válečných zločinů. „Získali jsme v minulých dnech důkazy o útocích na konkrétní osoby vytipované podle jejich etnické příslušnosti. Našli jsme masový hrob v Bentiu ve státě Jednota a dva další jsou v Jubě,“ řekla. Vojáci nalezení v hrobě v Bentiu patřili k etniku Dinka. 

Jihosúdánský konflikt nabývá podoby etnické války. Za Kiirem stojí příslušníci jeho kmene Dinků, za Macharem zase Nuerové. V bojích padlo už několik set lidí. Machar i Kiir tvrdí, že jsou ochotni jednat o ukončení konfliktu. 

V Súdánu nalezli hromadné hroby (zdroj: ČT24)

Horšící se situace přiměla generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna v pondělí navrhnout navýšení mezinárodní mise OSN o 5 500 vojáků a 423 policistů. Rada bezpečnosti OSN posléze odhlasovala zvýšení počtu příslušníků mírové mise OSN na 12 500 vojáků, což je skoro dvojnásobek nynějšího počtu. Nové síly se mají rekrutovat ze současných misí OSN v Kongu, Pobřeží slonoviny či Libérii. 

Jihosúdánská armáda dnes ohlásila, že dobyla zpět strategické město Bor, které předtím ovládli Macharovi lidé od 19. prosince. Ministr informací řekl, že povstalci jsou na útěku a že dobytí města je dárkem vlády národu. Bor leží asi 200 kilometrů severně od Juby a podle agentury AFP tam byla slyšet střelba i po ministrově oznámení. Kvůli bojům a obléhání Macharovými oddíly z Boru uprchlo na 17 tisíc civilistů.