Rusové zastavili trestní stíhání 29 z 30 aktivistů Greenpeace

Moskva - Rusové zastavili stíhání 29 aktivistů hnutí Greenpeace. V soudním vyšetřování zůstává už jen jeden Ital, pro kterého dnes nesehnali překladatele. Ekologové se za mříže dostali kvůli protestu proti těžbě ropy v Barentsově moři v září. Díky amnestii prezidenta Putina jsou už na svobodě také dvě punkerky ze skupiny Pussy Riot.

Již v úterý vyšetřovatelé sdělili stejný verdikt prvnímu ještě nedávno vězněnému cizinci Anthonymu Perrettovi z Velké Británie. Hnutí to oznámilo na svých internetových stránkách. Jediným stíhaným tak zůstává Ital Christian D'Alessandro, pro kterého dnes nesehnali tlumočníka. Na rozhodnutí si musí počkat do čtvrtka.

Aktivisté skončili za mřížemi v polovině září kvůli protestu u ruské ropné plošiny Prirazlomnaja v Barentsově moři.

Vyšetřovací komise musí nyní ještě vydat rozhodnutí, kterým bude aktivistům navrácen veškerý zabavený majetek. V této souvislosti se jedná i o jejich loď Arctic Sunrise, která teď kotví pod přísným dohledem v přístavu Murmansk.

Jak hnutí Greenpeace uvedlo, všichni osvobození si velmi cení pomoci, kterou jim poskytují diplomaté z jejich zemí, kteří jim pomáhají s vyřízením víz, aby mohli zemi opustit. První z aktivistů by mohli odjet už ve čtvrtek či v pátek.

Verdikt o zastavení stíhání si již ráno od vyšetřovatelů vyslechl i kapitán lodi Arctic Sunrise Američan Peter Willcox. „Na tento den jsme čekali od chvíle, kdy na naši loď před téměř třemi měsíci vtrhlo ozbrojené komando,“ uvedl Willcox. „Jsem velmi rád a ulevilo se mi, že byla obvinění stažena, nicméně neměli jsme být vůbec obviněni,“ dodal kapitán.

Ruské ozbrojené komando zadrželo třicetičlennou posádku lodi Arctic Sunrise organizace Greenpeace 19. září. Na palubě bylo 26 cizinců. Všichni aktivisté byli do konce listopadu ve vazbě, poté je pustil soud na svobodu, nesměli však opustit Rusko. Vyšetřovatelé je původně obvinili z pirátství, než obvinění zmírnili na výtržnictví. Stejně jim ale hrozilo až sedm let za mřížemi.

Putin minulý týden ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že akce členů hnutí Greenpeace mohla být provedena „na zakázku“ s cílem zabránit Rusku ve využívání arktického šelfu. Naznačil tak, že by v pozadí mohla být některá z konkurenčních zemí, žádnou ale nejmenoval. Již tehdy ale dodal, že na aktivisty se nejspíš bude vztahovat amnestie, kterou o dva dny dříve schválila Státní duma, tedy dolní komora parlamentu.