Brazilci válčí s nejhoršími povodněmi za posledních 90 let

Brasília - Nejméně 44 lidí zemřelo při záplavách na jihovýchodě Brazílie. Zhruba šedesát tisíc obyvatel ztratilo své domovy. Povodně také zničily řadu silnic a mostů. Některá místa jsou navíc bez dodávek elektřiny a pitné vody. Jde o nejhorší povodně za posledních devadesát let.

Při povodních v Brazílii zemřely desítky lidí (zdroj: ČT24)

Dlouhotrvající přívalové deště rozvodnily toky a způsobily mohutné sesuvy půdy. Braly lidské životy a ničily domy. Ty se často zhroutily bez varování. Leandro zachránil dvě malé dívky. „Když jsem slyšel ten hluk, už nebyl na nic čas. Zeď mě úplně zasypala. Nahmatal jsem kus dřeva a pomocí toho jsem se dokázal vyhrabat ven a vysvobodit se. Slyšel jsem svou dceru, jak volá o pomoc, tak jsem ji vytáhl, pak jsem slyšel plakat další holčičku a taky jsem jí pomohl,“ prohlásil Brazilec.

Jiní své blízké pod nánosy bahna ještě nenašli. S postupujícím časem ztrácejí naději. „Doufám, že najdu alespoň jejich těla, pochybuju, že budou živí,“ řekl otec pohřešovaného dítěte.

Podle prezidentky Dilmy Rusefové mají záchranáři dva základní úkoly – předejít ztrátě lidských životů a evakuovaným zajistit střechu nad hlavou. Hlava státu už taky přislíbila finanční pomoc. Armáda poslala do zasažených oblastí posily, aby postiženým lidem rozvezly jídlo a léky.

Brazilská prezidentka

„Musíte zachránit lidi a zajistit jim přístřeší. To je to nejdůležitější, když čelíme takovým katastrofám. Na prvním místě jsou lidské životy. O jejich záchranu se musíme postarat v první řadě.“

Ve státech Minas Gerais a Espírito Santo voda zničila řadu silnic a mostů. Bez pitné vody a dodávek elektrického proudu zůstávají desetitisíce lidí.


Zvětšit mapu

Vydáno pod