Na sever Izraele dopadly dvě rakety z Libanonu

Jeruzalém - Sever Izraele dnes ráno zasáhly dvě libanonské rakety. Izraelská armáda reagovala dělostřeleckou palbou. Podle některých svědků bylo raket více, ale ne všechny na izraelské území dopadly. Nikdo nebyl zraněn a rakety nezpůsobily žádné škody. Izrael je terčem raketových útoků pravidelně od roku 2006, odkdy je v konfliktu s libanonským šíitským hnutím Hizballáh. Baštou tohoto radikálního hnutí je právě jih Libanonu, odkud rakety přiletěly.

Rakety byly vypáleny z Libanonu a izraelská armáda na útok reagovala dělostřeleckou palbou. „Dnes ráno nás vzbudily zvuky raket. V tuto chvíli odešli místní obyvatelé do práce jako vždycky. Dáme jim vědět, kdyby nastaly nějaké změny,“ řekl listu The Jerusalem Post Nissim Malka, starosta města Kirjat Šmona, u kterého rakety přistály.

Izraelský ministr obrany Moše Jaalon raketový útok připsal libanonské vládě a armádě s tím, že takové útoky židovský stát „nebude tolerovat“.  Jaalon dodal, že armáda odpověděla „masivním ostřelováním místa, kde došlo k odpálení rakety“. Jestliže prý bude potřeba, jeho muži použijí ještě větší sílu, řekl ministr. Libanonská strana ostřelování potvrdila.

Podle svědků bylo silných explozí několik

Svědci popsali, že slyšeli několik silných explozí. Podle některých informací bylo raket dokonce pět, jen dvě ale skončily na izraelském území. Mírové jednotky OSN v Jižní Libanonu vyzvaly obě strany ke zdrženlivosti. Uvedly, že jsou v kontaktu s libanonskou armádou a snaží se zjistit detaily ranního útoku. Podobný incident se naposledy stal letos v srpnu.