Počet obětí indonéského tsunami překročil 400

Jakarta - Bilance obětí pondělního zemětřesení a následné přívalové vlny překročila 400, další tři stovky lidí se stále pohřešují. Sopka Merapi, jejíž erupce tento týden zabily 33 lidí, opět chrlila žhavý popel a suť, zatím ale nejsou žádné zprávy o případných dalších mrtvých či zraněných nebo o materiálních škodách. Včera místo katastrofy navštívil prezident Indonésie Susilo Bambang Yudhoyono.

Podle koordinátora záchranných týmů v provincii Západní Sumatra Aguse Prayitna se počet obětí stále zvyšuje s tím, jak záchranáři prohledávají postižené oblasti. Podle poslední oficiální bilance si katastrofa vyžádala životy 408 lidí. Úřady pohřešují 303 osob, záchranáři se ale obávají, že většinu z nich strhla vlna tsunami s sebou do moře.

Prohledávání postižených oblastí na ostrovech Mentawai komplikuje odlehlá poloha rybářských vesnic, které jsou roztroušeny podél pobřeží. Některé z nich byly vlnami, jejichž výška přesahovala tři metry, vážně poničeny. Na 13 000 lidí nyní obývá nouzové tábory, které úřady zbudovaly.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Sopka Merapi se pomalu zklidňuje

Sopka Merapi, která se nachází na ostrově Sumatra přibližně 200 kilometrů od postižených ostrovů, se v minulých dnech na krátkou chvíli odmlčela. V noci na dnešek ale opět začala chrlit lávu. Popel a suť se valily po jižním svahu sopky do vzdálenosti asi 3,5 kilometru. Většina místních obyvatel byla již před časem evakuována a zatím nebyly hlášeny další oběti na životech.

Podle odborníků se zřejmě jednalo o poslední větší erupce, které pomohly uvolnit tlak uvnitř vulkánu. Je tedy pravděpodobné, že se sopka postupně zklidní.