Výjimečný stav v Jižním Súdánu. USA vyzývá ke klidu zbraní

Juba - Jihosúdánský prezident Salva Kiir dnes vyhlásil výjimečný stav ve dvou státech, kde vede jeho armáda boje s povstaleckými silami bývalého viceprezidenta Rieka Machara. V pátek mají v etiopské metropoli Addis Abebě začít mírové rozhovory mezi delegacemi obou protivníků, Spojené státy již nyní vyzvaly ke klidu zbraní.

„Prezident Kiir vyhlásil výjimečný stav v jihosúdánských státech Unity a Jonglei,“ uvedla jihosúdánská vláda. Boje mezi tábory prezidenta a viceprezidenta zatím nadále pokračují, další střety jsou hlášeny z největšího státu země Jonglei. Starosta jeho metropole Boru Nhial Majak Nhial dnes potvrdil úterní oznámení druhého muže země Machara, že jeho oddíly se tohoto strategického města zmocnily. Podle starosty se vládní síly „takticky stáhly“ do nedalekých kasáren.

Přesto by už pozítří mělo v Addis Abebě proběhnout jednání mezi oběma stranami. „Obávám se, že pokračující boje v Boru mohou zhatit začátek těchto rozhovorů,“ prohlásil etiopský ministr zahraničí a předseda IGADu Tedros Adhanom. Podle úřadu jmenovaly obě strany konfliktu týmy vyjednávačů, které se mají dohodnout na zastavení palby a jeho monitorování.

USA: Obě strany musí zastavit vojenské akce

Konflikt si zatím vyžádal nejméně tisíc obětí a z domovů kvůli němu podle OSN uprchlo téměř 200 000 lidí. „Obě strany musí zastavit své vojenské akce, aby tak daly několik dní prostor pro vyjednávání,“ prohlásil v této souvislosti zvláštní vyslanec USA v Jubě Donald Booth.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) hrozí v nejmladším státě světa kvůli znečištěné vodě, přesunům obrovského množství lidí, špatným hygienickým podmínkám v uprchlických táborech a nedostatku zdravotníků propuknutí nemocí vyvolaných hlavně kontaminovanou vodou. „Navzdory obrovskému úsilí našich zdravotnických partnerů jsou hygienické podmínky stále nevyhovující především kvůli vysokému počtu osob hledajících útočiště na základnách OSN, kde je nedostatek místa pro ubytování takového množství lidí,“ uvedla v prohlášení WHO.