Bondův Aston Martin se prodal za 2,6 milionu

Londýn - Za 2,6 milionu liber (asi 74 milionů korun) byl dnes v Londýně vydražen sportovní vůz Aston Martin DB5 z roku 1964, který ve filmech o Jamesu Bondovi řídil první představitel agenta 007 Sean Connery. Aukční síň RM Auctions původně očekávala, že se stříbrný vůz prodá aspoň za 3,5 milionu liber, ale nakonec projevili zájem jen dva kupci. „Je to pořád hodně peněz a nemyslím, že je někdo zklamán,“ komentoval výsledek mluvčí RM Auctions.

Vůz je jedním ze dvou originálních Aston Martinů, které Connery řídil ve snímcích Goldfinger a Thunderball. Stal se jedním z nejslavnějších „filmových“ automobilů a každý fanoušek bondovek ví, že má rotující poznávací značku, neprůstřelný vysunovací štít na zádi, samopaly, kouřovou clonu, rozprašovač oleje na silnici, předchůdce satelitní navigace i skrytý knoflík na řadicí páce, který - alespoň ve filmu - katapultoval přední sedadlo.

Vůz dal do dražby americký rozhlasový moderátor Jerry Lee, který ho koupil v roce 1969 za 12 000 dolarů. Od té doby ho měl doma a jen zřídka ho ukázal na veřejnosti. Podle RM Auctions je v perfektním stavu a má najeto jen 48 000 kilometrů.

Autor Bonda Ian Fleming ve svých románech slavného agenta původně posadil do svého oblíbeného bentleye. Filmaři se ale rozhodli pro Aston Martin, kterému pak účinkování v Goldfingerovi přineslo výrazný nárůst prodeje. Druhý Aston Martin DB5, který Connery ve filmech řídil, byl ukraden v roce 1997 a nebyl nikdy nalezen.

Bondův Aston Martin
Zdroj: ČT24/ČTK/AP
Vydáno pod