Další bezpečnostní omezení v Soči: Na silnice smí jen místní auta

Soči - Městem dopravně uzavřeným pro cizince i přespolní se od úterý stane jihoruské letovisko Soči, dějiště únorové zimní olympiády. Uzavřením příjezdových silnic vstupuje do závěrečné fáze bezpečnostní zajištění her, jehož součástí je i zavedení speciálního režimu pro odbavování poštovních zásilek či kontrola mobilní komunikace. Přísná opatření, která vyvolaly obavy z násilných akcí severokavkazských extremistů, budou v platnosti až do března.

Bezpečnostní zajištění olympijského Soči má být ve srovnání s letní olympiádou v Londýně dvojnásobné. Do grandiózní operace se má zapojit na 100 000 příslušníků policejních složek a armády. Ve službě bude 40 000 uniformovaných policistů a 30 000 vojáků ruské armády. Nasazeny budou speciální radary a sonary, bezpilotní letouny, hlídkové čluny a roboty. Ostrahu hranic se sousední Gruzií má zajišťovat ruská armáda.

Pro kavkazké teroristy je Soči součástí „kavkazského emirátu“

Rusko investovalo do přípravy olympijských sportovišť částku v přepočtu jeden bilion korun a nemalou část podle ruských médií spolkly náklady na zajištění bezpečnosti. Výhrůžky vůdce kavkazských teroristů Doku Umarova bere ruská kontrarozvědka vážně, protože černomořské lázně leží na území, jež islamisté hodlají zahrnout do svého „kavkazského emirátu“.

Při listopadových protiteroristických manévrech, do kterých se zapojilo až 7 000 lidí, ruská policie a kontrarozvědka FSB nacvičovala zásah proti únoscům, obléhání objektů obsazených teroristy či techniku vyjednávání.

Velké obavy podle médií panují z akcí osamocených atentátníků, které je obtížné předvídat a zmařit. Spíš než samotné Soči nebo hlavní město Moskva se podle bezpečnostních expertů může stát terčem sebevražedného útoku některé jihoruské město, například Rostov na Donu, Krasnodar, Stavropol nebo Astrachaň.

O povolení k vjezdu stojí hlavně pořadatelé olympiády a zásobování

Nová fáze bezpečnostního zajištění olympijských sportovišť začne platit v úterý. Do Soči budou napříště mít povolen vjezd jen auta místních obyvatel, vozy záchranných a bezpečnostních složek a automobily se speciálním oprávněním. Ruské úřady zatím evidují kolem 21 000 žádostí o povolení vjezdu, zejména od zásobovacích firem a složek bezprostředně zajišťujících chod olympiády.

Ve městě zároveň začnou v úterý platit přísná dopravní omezení. Olympijskému transportu budou vyhrazeny speciální dopravní pruhy a z některých centrálních ulic bude privátní doprava zcela vyřazena. Provinilcům, kteří nebudou dbát instrukcí policistů, hrozí vysoké pokuty.

Hokejová hala Bolšoj, kde budou letos zápasit nejlepší mužské národní týmy o olympijské medaile, bude zřejmě nejsledovanější sportoviště v Soči.
Zdroj: ČT24/ČTK

Ruská pošta už od 1. ledna věnuje zvýšenou pozornost veškerým zásilkám, které do dějiště olympiády směřují. Balíky odesílané do Soči pošta přijímá jen otevřené, aby zřízenci mohli zkontrolovat jejich obsah. Pošta zároveň vydala seznam předmětů, jejichž poštovní doručování je zakázáno. Kromě zbraní a narkotik jsou na seznamu peníze, potraviny a nápoje.

Telefony budou monitorované 24 hodin denně

Pod trvalým dohledem budou v Soči telekomunikace. Ruský operátor Megafon má dokončit budování posílené bezdrátové sítě do poloviny ledna. Dostatečně silný signál má být k dispozici nejen ve městě a na všech sportovištích, ale i na silnicích a železničních spojích včetně tunelů.

Už v listopadu ruská vláda schválila pravidla monitoringu telefonické a internetové komunikace. Tajná policie bude monitorovat telefony organizačního výboru olympiády, jednotlivých sportovních federací, marketingových partnerů a sponzorů a Mezinárodního olympijského výboru, hovory sportovců, činovníků a akreditovaných novinářů.

Sledovaná data budou zahrnovat osobní informace o abonentech telefonních služeb, o realizovaných telefonních hovorech, o objemu internetového provozu a platbách za poskytnuté služby. Telefonní síť bude pod dohledem 24 hodin denně a získané údaje se budou schraňovat po dobu tří let.

Oznámení Kremlu: „Shromáždění, manifestace, demonstrace a pochody, které nejsou přímo spojeny s olympijskými a paralympijskými hrami, se mohou od 7. ledna do 21. března konat … výhradně po souhlasu místních bezpečnostních úřadů.“

V platnosti byl už od předloňského srpna zákon, který ve městě zakazuje jakékoli protestní akce. V sobotu však Kreml oznámil, že Putin tato omezení zmírnil a že demonstrovat v Soči během olympiády bude možné, ale jen v určených zónách po souhlasu bezpečnostních úřadů.