Newyorské řidiče čekalo překvapení: na dálnici dosedlo letadlo

New York - Technické problémy donutily malé vyhlídkové letadlo k nouzovému přistání na rušné dálnici v newyorském Bronxu. Tři lidi na palubě vyvázli bez vážnějších zranění. Stroj z roku 1966 manévr hladce zvládl a nezpůsobil ani srážku aut. Zatím není jasné, proč muselo letadlo nouzově přistát, vyšetřovatelé jako o možné příčině uvažují o technické závadě nebo nedostatku paliva.

Malé letadlo nouzově přistálo na newyorské dálnici (zdroj: ČT24)

Vyhlídkové letadlo se po přeletu nad sochou Svobody vracelo na domovské letiště v Danbury ve státě Connecticut, když muselo kvůli náhlým problémům přistát na rušné komunikaci Major Deegan Expressway. Podařilo se mu to poměrně hladce a nezpůsobilo žádnou kolizi aut. Na silnici pak byl krátce přerušen veškerý provoz do chvíle, kdy se letadlo podařilo záchranářům dostat mimo vozovku.

Letadlo na newyorském letišti sklouzlo z ranveje (zdroj: ČT24)
Na Kennedyho letišti sklouzlo z ranveje letadlo
Zdroj: ČT24/Reuters

Provoz na Kennedyho letišti v New Yorku se dnes na dvě hodiny zastavil, když letadlo Bombardier CRJ jet po přistání sklouzlo z ranveje do sněhu. Letadlo společnosti Delta Connection let číslo 4100 přiletělo z Kanady s 35 cestujícími na palubě. Mluvčí Federálního úřadu pro letectví Kathleen Bergenová uvedla, že letoun sklouzl do sněhu, když odbočoval na rolovací dráhu.

Boeing 767 nouzově přistál v Medině (zdroj: ČT24)

Nouzovému přistání se nevyhnul ani Boeing 767-300 registrace HS-BKE letecké společnosti Saudi Arabian Airlinesinka z Íránského Mashadu. Na palubě letadla bylo celkem 315 lidí, z nichž 29 se při manévru zranilo. Nehoda se stala na letišti v Medině. Letadlo mělo zřejmě problémy s podvozkem, podařilo se mu přistát až na třetí pokus.

Saudi Arabian Airlines Boeing 767-300
Zdroj: ČT24/Airliners.net