Hamas a Fatah se tajně usmiřují, chtějí vládnout společně

Ramalláh - Znepřátelené palestinské strany Fatah a Hamas se usmiřují. Předseda Hamasu už oznámil, že se jeho rivalové můžou vrátit do pásma Gazy. Strany spolu údajně spřádají plány na novou vládu. Rozešly se v roce 2006, kdy Hamas zvítězil ve volbách, ale u moci se neudržel. Mnoho zemí ho řadí k teroristickým organizacím. Nyní vládne pouze v pásmu Gazy, západní břeh Jordánu ovládá Fatah.

Podle mluvčího Fatahu Ahmada Asafa se obě strany snaží o dohodu na společné vládě. „Naše srdce jsou národní jednotě otevřená,“ prohlásil. Podle informací palestinské agentury Ma'an za Fatah vyjednává Azzám Ahmad, za Hamas Músá abú Marzúk.

O snaze skoncovat s dlouholetým konfliktem svědčí pondělní krok předsedy vlády Hamasu v pásmu Gazy Ismáíla Haníji. Ten oznámil, že se členové Fatahu mohou do pásma Gazy vrátit. Slíbil také propuštění menšího počtu členů Fatahu vězněných v Gaze.

Otevřený boj mezi Hamasem a Fatahem začal v roce 2007. Hamas tehdy důsledně pronásledoval členy Fatahu působící v pásmu a přinutil je odejít na západní břeh Jordánu. Od té doby se obě strany s přispěním zahraničních prostředníků o usmíření snažily několikrát, ale bez výsledku. Naposledy v roce 2012 podepsaly dohody v Káhiře a v Dauhá - nikdy je ale neplnily.

  • Hamas je palestinskou odnoží egyptského Muslimského bratrstva. Bojuje proti Izraeli, který na pásmo uvalil v roce 2006 blokádu. Obyvatelstvo pásma její hospodářské důsledky řešilo tunely pod hranicí s Egyptem, ale současný režim v Káhiře tyto chodby využívané k pašování zboží nechal zničit. Výsledkem jsou rychle se horšící hospodářské problémy v Gaze.

Návrh mírové dohody mezi Izraelem a Palestinou kritizují obě strany

Americký ministr zahraničí John Kerry mezitím opustil Blízký východ, kde jednal o mírové dohodě mezi Izraelci a Palestinci. Podle něj došlo v tomto ohledu k pokroku. Kerry se minulý týden opakovaně setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem i předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem, s nimiž strávil dlouhé hodiny při jednáních za zavřenými dveřmi. Oba politiky přitom Kerry ocenil za „obtížná rozhodnutí“, která v rámci mírových rozhovorů přijímají.

Žádné konkrétní návrhy ale zatím odsouhlaseny nebyly, výhrady totiž mají obě strany. Palestinci chtějí upřesnit budoucí statut Jeruzaléma a izraelského premiéra zase za rozhovory kritizovali koaliční partneři. O víkendu mu pohrozili svržením vlády, pokud podlehne tlaku Spojených států.