V supermarketech Aldi Nord se našlo 140 kilogramů kokainu

Berlín – Přes 140 kilogramů kokainu našli v dodávce banánů zaměstnanci několika berlínských supermarketů Aldi Nord. Jak uvedl deník B.Z., droga byla zřejmě připravena k distribuci přímo v metropoli. Berlínská policie nález kokainu v diskontním řetězci potvrdila a na brífinku označila množství zabavené drogy za největší od devadesátých let. Vyšetřovatelé hovoří o mimořádné chybě pašeráků.

Krabice s banány pocházely z Kolumbie a do Berlína se podle všeho dostaly přes hamburský přístav. Jak prohlásil mluvčí celní správy Norbert Scheithauer, kokain s jistotou nebyl určen pro východoevropský trh, ale pravděpodobně pro berlínský. „Riziko, že drogy budou v Berlíně nalezeny a zabaveny, je příliš vysoké,“ uvedli celníci. Droga do východní Evropy podle nich putuje přes Rotterdam.

Droga, jejíž tržní cenu policie odhadla na šest milionů eur (165 milionů korun), byla uložena po kilogramových balíčcích v sedmi krabicích. Pokud by se dostala do prodeje, stačila by na 600 tisíc dávek.

Jako první se na policii ozvala pobočka Aldi z berlínské čtvrti Reinickendorf, která ohlásila „podezřelé balíčky“ v banánech. Takřka současně podle policejního mluvčího Stefana Redlicha následovala hlášení z dalších obchodů Aldi ve čtvrtích Köpenick, Rahnsdorf, Wilmersdorf a z braniborského Veltenu.

Objev drogy je podle policie veliká náhoda, která je následkem chyby jednoho ze článků pašeráckého řetězu. „Domníváme se, že to byla špatně nasměrovaná dodávka, protože 140 kilogramů na jeden zátah je pro berlínský drogový trh příliš,“ řekl deníku Bild nejmenovaný vyšetřovatel. Podle kriminalistů je množství kokainu druhé největší, které se policistům a celníkům od založení zvláštní protidrogové jednotky v roce 1978 podařilo v německé metropoli odhalit.

Nejvíce bílého prášku se podle Bildu nacházelo ve dvou filiálkách ve východoberlínské čtvrti Köpenick, kde se našlo 60, respektive 40 kilogramů drogy. Diskontní řetězec nyní prý prohlíží všechny zásilky banánů, zda se v nich nenacházejí další narkotika. 

Vydáno pod