V Británii se zřítil americký vrtulník - čtyři mrtví

Londýn - Čtyři lidé zahynuli při havárii amerického vojenského vrtulníku, který se zřítil u městečka Cley na východním pobřeží Anglie. Havárii potvrdilo i americké vojenské letectvo, policie hrabství Norfolk upřesnila, že šlo o vrtulník Pave Hawk. Stroj letěl z letecké základny Lakenheath v hrabství Suffolk a nacvičoval nad mokřady nízký let. Místo havárie bylo uzavřeno v okruhu 400 metrů.

Zatím není jasná příčina neštěstí. Podle místních médií bylo příznivé počasí a není pravděpodobné, že mělo na havárii vliv.

Pave Hawk je modifikovanou verzí bojového vrtulníku Black Hawk. Nasazuje se především k záchraně vlastních vojáků v nepřátelském území a k záchranným misím vůbec. Vrtulníky Pave Hawks byly použity i při řadě civilních operací, například v Japonsku po tsunami v roce 2011 nebo po hurikánu Katrina na jihu USA v roce 2005.

Vojenský expert Roger Smith uvedl, že je „velmi překvapen“ havárií právě tohoto vrtulníku. „Je to velmi bezpečný stroj, … dobře vybavený pro lety za špatného počasí a v noci,“ uvedl.

Čtyři lidé zemřeli při nehodě vrtulníku ve východní Anglii (zdroj: ČT24)