Mráz zaskočil Havaj, oteplení přijde záhy

New York / Toronto – S nejhorší vlnou mrazů za posledních 20 let se stále potýkají USA a Kanada. Všech 50 států USA včetně Havaje či Floridy zaznamenalo během úterka teploty pod bodem mrazu, počasí na území Spojených států si už vyžádalo 21 obětí. Aerolinky nadále ruší stovky letů, úřady na řadě míst doporučily lidem nevycházet. Mrazy podle meteorologů začnou ustupovat během středy a čtvrtka, o víkendu se očekává oteplení místy až na 15 stupňů. Velkou Británii mezitím dál sužují záplavy, situace ve francouzské Bretani a na pobřeží Atlantiku už se ale uklidňuje.

Ze středozápadu USA se mráz během úterka přesunul na východní pobřeží, kde zasáhl nejen severní oblast New Yorku a Washingtonu, ale i pláže Floridy. Například ve městě Pensacola ukazoval teploměr minus sedm stupňů Celsia a ulice byly takřka liduprázdné.

Rekordy padly na řadě míst

Mrzlo místy dokonce i na Havaji. Na vrcholu nečinného vulkánu Mauna Kea naměřili osm stupňů pod nulou. Jinak je ale v oblíbeném cíli amerických výletníků teplo. Ve městě Birmingham v jižním státě Alabama bylo v úterý minus 14 stupňů, což překonalo letitý zimní rekord z roku 1970. Rekordy padaly i v dalších státech jihu země jako Georgia, Tennessee či Arkansas.

Výrazně větší dopad měl ovšem takzvaný polární vír přinášející extrémně nízké teploty na severnější oblasti. Pouze během úterka zrušila letiště v USA a Kanadě přes 3 000 letů, New York preventivně uzavřel řadu dálnic a vyhlásil pohotovost kvůli více než 55 000 lidí, kteří jsou v tomto městě bez domova. Mrazivé počasí spojené s „polárním vírem“ podle meteorologů pocítilo či pocítí téměř 200 milionů Američanů.

Hokejový tým Sabres z města Buffalo na severu státu New York odvolal kvůli obavám o zdraví a bezpečí diváků úterní večerní utkání, což se podle stanice CNN v prestižní lize NHL stalo po 13 letech. Úřady varovaly místní obyvatele, aby až do dnešního rána počítali s mrazivým větrem o rychlosti až 75 kilometrů v hodině.

Amerika se konečně trochu ohřeje

V New Yorku se ale do soboty o dvacet stupňů oteplí. Do pátku by měly mrazy opustit i Chicago, které si tento týden vysloužilo sibiřskou přezdívku Chiberia. Zpravodajský kanál CNN přitom upozornil, že v aljašském Anchorage je stále tepleji než v Atlantě a Cincinnati.

Extrémní mrazy zatím trápí také Kanadu, odkud se o víkendu začaly do USA šířit. Mezinárodní letiště v Torontu, které během úterního dopoledne nepřijímalo žádná letadla, se navečer vrátilo k částečnému provozu. Stále však ruší či odkládá desítky letů. Kanadské aerolinky varovaly, že návrat k normálnímu provozu potrvá několik dní.

V Británii jsou stále pod vodou hlavně oblasti v jižní a západní Anglii. V Oxfordu v úterý voda zaplavila nejméně 86 obydlí. Na mnoha místech Britských ostrovů má přitom silně pršet i v příštích dnech. V Anglii a Walesu hrozí podle meteorologů nové povodně na více než stovce míst, ve Skotsku na sedmi místech. 

V Evropě obří vlny a lijáky
   
Britské úřady začátkem týdne uvedly, že povodně od konce prosince vytopily na 2 000 domů a způsobily smrt sedmi lidí. Postiženy byly zejména obce blízko pobřeží, kde obyvatele trápily nejen rozvodněné řeky, ale i silný příliv a prudké vlnobití.
   
Bouřkové mraky vystřídalo ve francouzské Bretani na některých místech sluníčko. Obyvatelé likvidují škody, které zde povodně napáchaly. Také na březích Atlantiku se lidé a úřady potýkali s následky vlnobití. Vlny vysoké kolem deseti metrů zde na některých místech zcela změnily podobu pobřeží. 

Ve francouzském letovisku Biarritz se v minulých dnech pohřešovaly dvě osoby, které údajně smetl rozbouřený oceán. Ohromné vlny také lehce zranily čtyři lidi v místním pobřežním záchranném centru a poškodily tamní kasino. Vlnobití sužovalo i břehy Španělska, Portugalska a Maroka.