Moc jsem pil, omlouvá Rodman své výroky o vězněném Američanovi

Pchjongjang - Basketbalista Dennis Rodman se omluvil za výroky o krajanovi Kennethu Baeovi. Ten je vězněn v Severní Koreji a Rodman vyvolal skandál, když v rozhovoru pro CNN naznačil, že oprávněně. Vysvětlil svá slova tím, že ho čekal velmi náročný den a že z tohoto důvodu pil. „Chci se omluvit. Beru na sebe plnou odpovědnost,“ cituje CNN bývalou basketbalovou hvězdu. V prohlášení se Rodman omluvil Baeově rodině, svým spoluhráčům i vedení týmu.

Bae byl v KLDR zadržen v roce 2012 a později odsouzen k 15 letům nucených prací za podněcování k převratu. Má zdravotní potíže a byl převezen do nemocnice. Americká vláda i jeho rodina nepřestávají žádat o jeho propuštění. Očekávalo se, že by Rodman, který do KLDR přivezl několik svých kolegů, aby u příležitosti narozenin severokorejského vůdce Kim Čong-una sehráli exhibiční zápas, mohl za propuštění Baeho lobbovat.

Rodman byl v KLDR už počtvrté. Při středečním exhibičním zápase hráli Američané polovinu proti Severokorejcům, druhou pak sehrály smíšené týmy. Rodman to nazval basketbalovou diplomacií, jejímž prostřednictvím chce otevřít KLDR více světu. Spojené státy jeho cestu do KLDR důrazně kritizovaly.

Rodman navštívil nové lyžařské středisko Masik

Rodman dnes navštívil společně s Kim Čong-unem nově vybudované lyžařské středisko na východě KLDR v průsmyku Masik, které vůdce jedné z nejchudších zemí světa nechal během jediného roku vystavět podle odhadů za stamiliony dolarů. Zdroj obeznámený s programem Rodmanovy cesty podle Reuters sdělil, že 52letý basketbalista odletěl do lyžařského střediska vrtulníkem. Zpravodajský server The Korea Herald napsal, že si američtí basketbalisté v Masiku zalyžovali.

Vydáno pod