Řecko se ujalo předsednictví, odpůrci EU vyšli do ulic

Atény – Několik stovek příznivců levice se ve středu v Aténách střetlo s policií v době, kdy se konal ceremoniál k zahájení šestiměsíčního řeckého předsednictví Evropské unie. Policie přitom veškeré protesty zakázala. Demonstrantům se ale nelíbí vliv Bruselu na dění v zemi a viní EU z toho, že může za problémy Řecka. Policie demonstranty rozehnala slzným plynem, potyčky se obešly bez zranění či zatýkání.

„Je něco shnilého v srdci Evropské integrace. Evropská unie je hlavním iniciátorem šetření a extrémních opatření proti pracujícím. Právě unie je odpovědná za kritickou společenskou situaci v Řecku,“ říká levicový aktivista Sotiris Panagiotou.

Řecký premiér Antonis Samaras během slavnostního převzetí předsednictví naopak prohlásil, že Řecko se zbavuje krize s těžkými oběťmi, ale už stojí na vlastních nohách. Prioritou řeckého předsednictví bude podle něj růst hospodářství a zaměstnanosti, prohloubení integrace Evropské měnové unie a imigrační politika.

Ceremonie se zúčastnil i šéf Evropské komise José Manuel Barroso, podle něhož jsou Řekové na předsednický úkol „dobře připraveni a projevují opravdové odhodlání proměnit jej v úspěch“. Barroso označil Řecko za „velmi zkušeného pilota Evropské unie“ a připomněl, že Atény se ujímají předsednictví od vstupu do EU v roce 1981 již popáté. Ceremonie se zúčastnilo mnoho politických představitelů EU v čele s evropským prezidentem Hermanem van Rompuyem, nepřišli ale někteří představitelé řecké opozice, včetně šéfa levicové formace SYRIZA Alexise Tsiprase. Hnutí, které by podle průzkumů veřejného mínění mohlo zvítězit v příštích parlamentních volbách, obvinili Samarasovi konzervativci z vazeb na terorismus.

Řecko od roku 2010 zachraňují před bankrotem úvěry od EU a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Celkem už získalo 240 miliard eur, výměnou však muselo slíbit bolestivé výdajové škrty, zvyšování daní a také reformy. Řekové tvrdí, že po šesti letech recese už si žádné další škrty nemohou dovolit. Druhý program pomoci má skončit koncem letošního roku.