Robert Gates si nebere servítky: Kongresmani jsou namyšlení

Washington – Bývalý ministr obrany z Obamovy první vlády je muž, který si nebere servítky, a to ani pokud jde o amerického prezidenta. Robert Gates sepsal své paměti, kde se otevřeně pustil do administrativy Bílého domu. Kongresmany v knize líčí jako provinční a namyšlené.

Afghánistán byl horkou půdou pro americké vojáky, ale nejen pro ně. Robert Gates ve svých memoárech odhaluje, že horko bylo i na politické půdě. Ostře zaútočil přímo na prezidenta Obamu – hlavně proto, že v úspěch amerického tažení v Afghánistánu nevěřil. „Nepovažoval tuto válku za svou. Šlo mu jen o to, aby se odtud dostal pryč,“ napsal v knize. 

Spojené státy a Británie vyhlásily válku Afghánistánu hned v říjnu 2001 jako okamžitou odvetu za teroristický útok na New York 11. září. Cílem bylo dopadnout jeho strůjce Usámu bin Ládina a rozprášit al-Káidu. To znamenalo zničit i její základny v Iráku a v Afghánistánu, kde teroristy krylo islamistické hnutí Taliban. Robert Gates jako tehdejší ministr obrany stál prezidentu Bushovi věrně po boku. Obama jejich války zdědil. Nerad. S jeho příchodem do Bílého domu se válečná strategie změnila.  

Republikánský Robert Gates k nelibosti demokratů šéfem Pentagonu zůstal, protože ho Obama vnímal jako pravého muže na správném místě. Důstojník amerických vzdušných sil sloužil 26 let u CIA a přes dva roky ji vedl. Kromě kontaktů v tajných službách se dokonale vyznal i ve velení armády. 

Pentagon a Bílý dům se ale brzy samy ocitly ve válce. Gatese – podle jeho knihy – uráželo, že Obama kontroloval jeho bezpečnostní politiku, vyčítal mu nedůvěru v generála Petraeuse, který velel spojeneckým jednotkám v Afghánistánu, i to, že nemohl vystát tamního prezidenta Hámida Karzáje, hlavního spojence Američanů v boji proti terorismu. Gates nešetří ani Obamovu pravou ruku – Joa Bidena. 

Robert Gates, bývalý americký ministr obrany:

„Joe Biden je čestný muž (…), ale za poslední čtyři desetiletí se mýlil takřka ve všech zahraničněpolitických a bezpečnostních otázkách.“

z knihy Duty: Memoirs of a Secretary at War

Robert Gates ale dokázal ve svých pamětech i pochválit. „Jedno z nejodvážnějších rozhodnutí, které jsem kdy v Bílém domě zažil“ – těmito slovy ocenil odvahu prezidenta, který 29. dubna 2011 schválil útok na dům v pákistánském Abbottábádu. Speciální americké komando vojenského námořnictva tam zabilo nejhledanějšího teroristu světa Usámu bin Ládina. To bylo považováno za největší úspěch války, kterou Obama tak nechtěl.

Gates popisuje kongresmany jako provinční a namyšlené (zdroj: ČT24)