Předvolební Amerikou hýbe krize a drahá kampaň

Washington - Kampaň pro americké volby do Kongresu, které budou příští týden, je jedna z nejnákladnějších v historii. Už teď překonala rekord nejdražší kampaně při volbách do Kongresu v roce, kdy se nekonají prezidentské volby. Podle údajů z minulého týdne na ni kandidáti zatím vydali 1,5 miliardy dolarů (27,6 miliardy korun) a je pravděpodobné, že do příštího úterý celkový účet přesáhne dvě miliardy dolarů. Překonal by tak i dosud nejdražší kampaň vůbec - prezidentský souboj z roku 2008 mezi Barackem Obamou a Johnem McCainem. Prezidentští kandidáti tehdy zaplatili dohromady 1,8 miliardy dolarů.

Američané budou 2. listopadu volit třetinu Senátu a celou Sněmovnu reprezentantů. Nezvykle drahou volební kampaň v roce, kdy se nevolí prezident a účast voličů je výrazně slabší, odborníci zdůvodňují tím, že je v sázce nezvykle hodně mandátů.

Předvolební Amerikou hýbají především hospodářské problémy. Zemi stále trápí nezaměstnanost těsně pod deseti procenty a příliš pomalý růst. Starosti voličů oslabují pozice demokratů prezidenta Baracka Obamy, opoziční republikáni naopak posilují. Průzkumy naznačují, že demokraté pravděpodobně ztratí většinu ve Sněmovně reprezentantů, v Senátu si ji ale nejspíš i přes určité oslabení udrží.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Las Vegas - hlavní město krize

Vážná hospodářská situace panuje v Las Vegas, které se z někdejšího symbolu prosperity stalo hlavním městem krize. Dokud Amerika bohatla, metropole hříchu a zábavy jí nabízela pořád nové způsoby, jak peníze utratit, a město rostlo nevídaným tempem. Pak ale přišla krize. Turisté se sem sice vrátili, utrácejí ale mnohem méně. Hotely i casina zlevňují, aby je vůbec přilákaly. Druhý nejvýznamnější motor města, stavebnictví, se skoro zastavil. Je tu nejvíc zabavených domů kvůli nespláceným hypotékám a nejvyšší nezaměstnanost, která stále roste.