Rap v KLDR. Dva Američané opěvují Pchjongjang

Pchjongjang/Washington - Američtí rapeři Peso a Pacman veřejně deklarovali svou náklonnost ke KLDR; v její metropoli natočili videoklip „Útěk do Severní Koreje“, který porovnává život v Pchjongjangu a Washingtonu, přičemž hlavní město Spojených států ze srovnání nevychází nejlépe. Píseň zaznamenala velký úspěch na serveru Youtube, když ji zde za tři dny zhlédlo přes 100 tisíc lidí.

Američtí rapeři: Pchjongjang lepší než Washington (zdroj: ČT24)

„Viděli jsme památky, viděli jsme nabalzamované tělo Kim Čong-ila, viděli jsme lidi, kteří pracují na rýžových polích. Bylo to jiné, ale zdaleka ne tak hrozné, jak jsme očekávali,“ popisoval svou zkušenost z návštěvy asijské diktatury raper Pacman s tím, že nepředpokládal, že by je tamní společnost vítala. „Místo toho se s námi místní lidé chtěli vyfotit a potřást nám rukou.“

Výsledkem cesty se stal videoklip k písni Escape to North Korea (Útěk do Severní Koreje) ve kterém Pacman a Peso, vlastními jmény Anthony Bobb a Dontray Ennis, procházejí pjchongjanským metrem nebo rapují v centru města před vítězným obloukem nebo před známým monumentem vztyčených rukou, které svírají srp, kladivo a štětec – symboly rolnictva, dělnictva a pracující inteligence.

Rapeři ale především porovnávají svou zkušenost s Pchjongjangem a rodnými městy: Washingtonem a marylandským Landoverem. „Jejich ulice jsou klidnější, lidé hodně jezdí na kolech nebo skútrech. U nás si musíte dávat pozor, aby vás někdo neokradl,“ říká Peso. „Lidé byli šťastní. Fotili se s námi a všechno probíhalo bez problémů, takže nemusíte automaticky věřit tomu, co slyšíte, Je potřeba to vidět na vlastní oči,“ dodává Pacman.

Rapová diplomacie po té basketbalové?

Hudební dvojice z Washingtonu není prvním zástupcem americké popkultury, kdo vyjádřil svou náklonost k rigidnímu režimu na Korejském poloostrově. Ještě známější je případ basketbalisty americké NBA Denise Rodmana, který do Pchjongajngu cestuje opakovaně a mladého severokorejského vůdce Kim Čong-Una označuje za svého přítele.

Před několika dny se z KLDR vrátil do Spojených států již počtvrté a své cesty označuje za „basketbalovou diplomacii“, jejímž prostřednictvím chce KDLR otevřít víc světu. Americká diplomacie jeho korejské mise důrazně kritizovala.