Konec jedné éry: Mečiarova HZDS zanikla

Žilina (Slovensko) – Po 22 letech fungování dnes zanikla Lidová strana-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS), kterou zakládal trojnásobný expremiér Vladimír Mečiar. O osudu kdysi nejsilnější polistopadové slovenské strany rozhodli v Žilině delegáti mimořádného sjezdu. Účastníci zasedání se ale zároveň rozhodli založit novou stranu pod názvem Strana demokratického Slovenska (SDS).

Šéf politického grémia LS-HZDS Sergej Kozlík zdůvodnil zánik organizace její strnulostí. „Nedokázala pohnout vrcholnou strukturou, učinit sebereflexi po volbách. Sebereflexe je výměna lídrů po volbách, které nepřivedou stranu do parlamentu nebo do vlády. Strana ustrnula, ztratila dynamiku a padla,“ řekl.

HZDS tíží dluhy

Zrušení HZDS ale neproběhne zcela bez komplikací. Stranu totiž tíží dluhy. „Zhruba 200 tisíc eur tvoří závazky a pohledávky zhruba 10 tisíc eur,“ uvedl Kozlík. Pohledávky a majetek strany podle něj nebudou stačit na pokrytí závazků.

I proto se HZDS ruší bez likvidace. Nahradit ji má Strana demokratického Slovenska. „Nechceme být smutní. Chceme dnešním dnem odložit historii. Byla i sláva, byly také chyby. Teď se chceme dívat dopředu,“ dodal Kozlík.

Fenomén Mečiar

Mečiar, který HZDS založil, patří k předním politickým osobnostem porevolučního Slovenska. Spolu s Václavem Klausem v roce 1992 rozhodoval o rozdělení Československa na dva samostatné státy.

HZDS definitivně končí (zdroj: ČT24)

Mečiar býval svého času nejoblíbenějším slovenským politikem, ve volbách v roce 1992 se svou stranou získal přes 37 procent hlasů. Pád jeho popularity ale vedl k tomu, že v roce 2010 nepřekročila strana pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do sněmovny. V předloňských předčasných volbách nezískala ani procento hlasů. Mečiar HZDS opustil v polovině prosince loňského roku poté, co v září přestal být jejím šéfem.

Mečiarovo vládnutí i během jeho vrcholných let provázela kritika domácích odpůrců i západních zemí, sporná privatizace i podezření ze zneužití tajné služby proti politickým soupeřům.

Vydáno pod