Na zničené Aquile chce vydělat mafie, starosta končí

Aquila - Starosta italského města Aquila podal demisi kvůli korupci. Policie vyšetřuje radnici v souvislosti s předraženými zakázkami na rekonstrukci staveb. Ty zničilo zemětřesení v roce 2009. Na obnovu středo-italského regionu Abruzzo přispěla dotacemi i Evropská unie.

Rekonstrukci Aquily obchází strašák jménem korupce (zdroj: ČT24)

Téměř pět let po zemětřesení je italská Aquila dál částečně v troskách. Sen o rychlé rekonstrukci města se rozplynul a vystřídala ho noční můra korupce. Podle protimafiánských organizací zadávaly úřady předražené stavební zakázky na základě zmanipulovaných soutěží. Tlak už starosta města nevydržel. „Myslím, že kdybych dál zůstával ve funkci, městu by to ublížilo. Takže podávám demisi na svou funkci. Ale ověřil jsem si, že už v květnu budou nové komunální volby,“ podotkl starosta.

Na udání přijela v listopadu do města kontrola z Evropské unie. Brusel totiž přispěl na obnovu a provizorní domovy pro tisíce lidí zasažených katastrofou 500 miliardami eur. Podle zjištění komise skončila část dotace v kapsách firem napojených na organizovaný zločin. Ty navíc úmyslně práce prodlužují. Jednoduše chtějí další peníze.

Důsledky zemětřesení v Aquile
Zdroj: Z1004 Peer Grimm/ČTK/DPA/

„Podařilo se jim vynutit řadu nařízení a výjimek, které mají komplikovat pravidelné kontroly. To pomáhá firmám napojeným na organizovaný zločin. Všechno musíme hlídat, protože často se do konkurzu přihlásí dvě kriminální organizace, které si na oko konkurují,“ konstatoval zástupce protimafiánské organizace Angelo Venti.

Rekonstrukce území poničených katastrofou je pro italský organizovaný zločin oblíbené sousto. Když v roce 1980 zasáhlo jižní Itálii silné zemětřesení, zakázky na obnovu zdevastovaných oblastí ovládla místní mafie Camorra – rovněž za pomocí místních politiků. Lidská tragédie se pro zločinecké klany stala zlatým dolem. Nekonečná obnova tehdy postiženého regionu trvá dodnes. Repríze velkého podvodu z 80. let chtěli Italové v roce 2009 zabránit.


Zvětšit mapu