Rodman po návratu z KLDR: Na politiku zapomeňme

Washington - Americký basketbalista Dennis Rodman se vrátil ze Severní Koreje. Společně s dalšími hvězdami NBA sehrál v Pchjongjangu exhibiční zápas na oslavu třicátin severokorejského diktátora Kim Čong-una. „Nejsem prezident a nejsem ani velvyslanec - jsem Dennis Rodman. Člověk, který chce světu ukázat, že spolu můžeme všichni vycházet. Aspoň jeden den bych to chtěl zažít,“ prohlásil Rodman. Spojené státy ale basketbalistovu cestu do KLDR značně zkritizovaly.

Rodman vyrazil do KLDR už počtvrté. Při exhibičním zápase hráli Američané polovinu proti Severokorejcům, druhou pak sehrály smíšené týmy. „Je skvělé, že jsem měl tu možnost jet do Severní Koreje a oslavit tam narozeniny se samotným vůdcem. Pojďme si ale ujasnit jednu věc - není na tom nic špatného,“ podotkl basketbalista.

Utrpení lidí v KLDR Rodmana trápí

Rodman nazval své počínání „basketbalovou diplomacií“, jejímž prostřednictvím chce otevřít KLDR více světu. „Já svoji zemi miluji a za nic bych ji nevyměnil, ale chci ukázat lidem, že alespoň na jeden jediný den se dá na politiku zapomenout. Těch lidí, co tam trpí, je mi líto,“ konstatoval Rodman.

Dennis Rodman s ministrem sportu KLDR
Zdroj: ČTK/AP/Kim Kwang Hyon

Basketbalista se už omluvil za výroky o krajanovi Kennethu Baeovi. Ten je vězněn v Severní Koreji a Rodman vyvolal skandál, když v rozhovoru pro CNN naznačil, že oprávněně. Vysvětlil svá slova tím, že ho čekal velmi náročný den a že z tohoto důvodu pil. „Chci se omluvit. Beru na sebe plnou odpovědnost,“ citovala CNN bývalou basketbalovou hvězdu. V prohlášení se Rodman omluvil Baeově rodině, svým spoluhráčům i vedení týmu (více čtěte zde).

Kim Čong-un převzal vládu v KLDR v roce 2011 po smrti svého otce Kim Čong-ila. Nechal zesílit ostrahu hranic a zvýšil tlak na Čínu, aby vracela všechny dopadené uprchlíky do KLDR. Přesto uprchlo v uplynulém roce na jih Korejského poloostrova přes 1 500 lidí.

Svět doufal ve změnu… Přišly čistky

S nástupem Kim Čong-una přitom svět doufal v ekonomické reformy a postupné uvolňování režimu. Místo toho ale nejmladší z Kimů převzal pevně otěže a začal se zbavovat nepohodlných lidí. Před pár týdny nechal popravit svého kdysi mocného strýce, který mu po nástupu do funkce pomáhal. Ve skutečnosti ale podle analytiků vládl zemi právě Čang Song-tchek. Osudným se mu mohly stát reformy inspirované Čínou, které prosazoval i doma (více zde).

Vydáno pod