Slovenští poslanci si imunitu neomezili

Bratislava – Slovenským parlamentem neprošel návrh na omezení trestněprávní imunity poslanců a soudců. Vládní koalice získala totiž jen 75 hlasů a na prosazení změny ústavy jich potřebovala 90. Podle odmítnutého návrhu se měla imunita omezit jen na výroky zákonodárců pronesené na půdě slovenské Národní rady. Návrh na omezení imunity se dostal do Národní rady už vícekrát, ale doposud nikdy nenašel dostatečnou podporu.

V případě, že by změna ústavy prošla, trestní stíhání by už podle nové úpravy nemusel schvalovat parlament. Návrh počítal i s omezením imunity soudců. Ze 136 přítomných poslanců hlasovalo pro pouze 75 zákonodárců, 59 bylo proti, jeden se zdržel a jeden nehlasoval. 

Koalice chtěla prosadit oslabení imunity změnou ústavy a následně novelou trestního řádu. Šéf parlamentu Richard Sulík (SaS) však po neschválení změn v ústavě řekl, že novelu trestního zákoníku ministryně spravedlnosti Lucie Žitňanská (SDKU-DS) stáhla. 

Naposledy na jaře 2008 tehdejší předseda parlamentu Pavol Paška (Směr) stáhl svůj návrh na zrušení poslanecké imunity poté, co poslanci z koalice i opozice hlasování o tomto bodě několikrát zablokovali.