Členka Pussy Riot opět ve spárech ruské policie. Ale jen krátce

Moskva - Ruští policisté v Nižním Novgorodu znovu krátce zadrželi členku Pussy Riot. Asi po dvaceti minutách ji ale propustili. Naděžda Tolokonnikovová přijela do místní věznice upozornit na špatné podmínky. Zatčení bylo podle ní bezdůvodné a nezákonné. Obě punkerky vyšly z vězení na konci roku. Hned po propuštění řekly, že se chtějí dál věnovat boji za svobodu v Rusku.

Policisté zadržení Tolokonnikovové nijak neodůvodnili. Spolu se svou kolegyní Marijí Aljochinovou přijela Tolokonnikovová do Nižního Novgorodu už v pondělí. Vězeňská správa ale dívky do areálu vězení odmítala pustit. Až dnes se podařilo oběma do vězení proniknout. Setkaly se tam se dvěma odsouzenými ženami, jež si stěžují na špatné zacházení.

Vězněné ženy prý chtějí mluvit o podmínkách v ruském žaláři

Členky Pussy Riot měly možnost hovořit i s dozorkyněmi a navštívit místní vězeňskou jídelnu. „Dosáhly jsme alespoň toho, že se vězněné ženy nebojí o svém životě hovořit,“ řekla novinářům Tolokonnikovová ještě před svým zadržením. „Přes nátlak, jemuž jsou vystaveny, chtějí vypovídat. Už to stačí, abychom mohly s právníky sestavit příslušné stížnosti,“ dodala.

Obě rockerky si v Nižním Novgorodu odpykaly část svého dvouletého trestu, který předloni dostaly za svou „punkovou modlitbu“ v moskevském pravoslavném chrámu. Koncem loňského roku se dostaly na svobodu na základě prezidentské amnestie. Do vypršení trestu jim zbývalo zhruba čtvrt roku.

Hned po propuštění obě dívky oznámily, že se na svobodě hodlají intenzivně zasazovat za zlepšení životních podmínek v ruských věznicích. Začít chtěly právě v Nižním Novgorodu, v ženské nápravné kolonii číslo dvě, kterou důvěrně znají.

PODÍVEJTE SE: PLÁNY PUSSY RIOT PO PROPUŠTĚNÍ Z VĚZENÍ