Referendum k nové ústavě: Egypťané jsou pro

Káhira – Novou egyptskou ústavu podpořila v referendu většina hlasujících, podle předběžných odhadů ji schválilo přes 97 procent lidí. Účast nesplnila očekávání vlády - k urnám dorazilo zhruba 35 procent z 53 milionů voličů. Vzhledem k masivní kampani a bojkotu stoupenců islamistické opozice není výsledek překvapením. Po oba dny referenda hlídalo bezpečný průběh hlasování přes 300 tisíc vojáků a policistů. Přesto se nepodařilo zabránit nepokojům, při nichž zemřelo 11 lidí. Schválení nového textu ústavy otevírá cestu k parlamentním a prezidentským volbám, které by se měly konat ještě letos.

Dle zatím neoficiálních výsledků zveřejněných listem Al-Ahrám, se z těch, kteří přišli k urnám, pro nové znění základního zákona vyslovilo přes 97 procent voličů. List vychází z podrobných výsledků sčítání ve 26 z 27 provincií. Zbývá ještě dopočítat lístky v Severním Sinaji.

Výsledek i účast lze vysvětlit postojem islamistického Muslimského bratrstva, které hlasování bojkotovalo. Vláda referendum považovala dle stanice BBC nejenom za prostředek ke schválení ústavy, ale především také za ukazatel podpory kroků armády, která loni svrhla prezidenta Muhammada Mursího a odstavila muslimské bratry od moci. Bratrstvo, které kladlo důraz na islám, lidem předložilo vlastní verzi ústavy v referendu koncem roku 2012. Tehdy k urnám přišlo jenom 33 procent oprávněných voličů a z nich pro zákon hlasovalo 63 procent.

Bothaina Kamelová, aktivistka za práva žen a bývalá kandidátka na prezidentku:

„Za výsledek jsme jedině rády. Pro ženy to znamená veliký posun. Každopádně nesmíme přestat vyvíjet tlak k odstranění diskriminací i z právních předpisů. Teď se budeme moct obracet na ústavní soudy, pokud budou ženy diskriminovány. Nová ústava totiž ženám zaručuje rovnost.“

Po oba dny referenda bděly nad bezpečným průběhem hlasování početné policejní i armádní jednotky. U hlasovacích středisek a v ulicích hlídkovalo na 160 000 vojáků a 200 000 policistů. V úterý vyvolali stoupenci Mursího potyčky, které si na různých místech vyžádaly životy nejméně 11 lidí, na 400 osob bylo zatčeno. Nevládní organizace na ochranu lidských práv odsoudily atmosféru strachu a represí, která podle nich v době hlasování panovala.

Rozhodující je volební účast

Zatím není jasné, jak výsledek nynějšího hlasování „přečte“ ministr obrany Abdal Fatah Sisi, který je považován za hlavní osobnost Mursího svržení. Počítá se s tím, že by mohl kandidovat v prezidentských volbách, ale on sám před hlasováním řekl, že se rozhodne až podle toho, jakou podporu získá mezi lidmi. Touto podporou myslel účast v referendu.

Vyšší volební účast by umožnila novému vedení tvrdit, že loňské svržení islamistů armádou má podporu obyvatel a nebylo pučem, jak tvrdí islamisté a někteří zahraniční pozorovatelé. Mursího text ústavy získal v roce 2012 podporu 64 procent hlasujících, ale k urnám se dostavilo jen 33 procent oprávněných voličů. Vládní mluvčí ve středu večer řekl, že úřady doufají v účast nad 50 procent. Dodal, že konečné oficiální výsledky budou oznámeny do 72 hodin.

Nevládní organizace na ochranu lidských práv odsoudily atmosféru strachu a represí, která podle nich zavládla v době hlasování. 

Podle odhadů schválilo egyptskou ústavu přes 95 procent lidí (zdroj: ČT24)