Sochu Krista v Riu poškodil blesk

Rio de Janeiro – Nejen do hříšníků, ale do samotného Krista udeřil blesk z čistého nebe. Socha nad brazilským Rio de Janeirem přišla o špičku prstu na pravé ruce. Během měsíce je to už druhá škoda způsobená bouřkou. Do sochy vysoké 30 metrů udeří blesk v průměru šestkrát ročně. Církev má naštěstí dost původního kamene na opravu. Ta začne za měsíc.

Socha byla poškozena ve čtvrtek v noci, kdy Brazílie zažila bouřku s největším počtem blesků od roku 1999, kdy se blesky začaly monitorovat. Úředníci z brazilské diecéze uvedli, že opravy začnou brzy. 

Socha Krista Spasitele je tvořena železobetonovou konstrukcí, která je zvenčí obložena pláštěm z mastku. Tento mimořádně měkký minerál byl zvolen pro svou matně bílou barvu a snadnou opracovatelnost. Zajímavostí je, že malta použitá při stavbě sochy obsahuje kromě běžných ingrediencí i tak „exotické“ složky jako cukr a dokonce velrybí tuk. 

Poškozený prst sochy Krista v Riu
Zdroj: ČTK/DPA/Marcelos de Paula

Socha patří na novodobý seznam Sedmi divů světa

Socha Krista vykupitele byla slavnostně odhalena 12. října 1931 na hoře Corcovado a je považována za největší sochu ve stylu Art Deco na světě. 7. července roku 2007 byla zařazena do novodobého seznamu Sedmi divů světa. Oproti původním očekáváním se 30 metrů vysoká socha nestala ani tak poutním místem, jako spíš turistickou atrakcí. Z vyhlídkové terasy na jejím úpatí se totiž nabízí jeden z nejkrásnějších pohledů na Guanabarskou zátoku a Rio de Janeiro. I díky tomu je socha Krista Spasitele údajně nejnavštěvovanějším místem v Brazílii. Kdo nechce absolvovat fyzicky náročnou a zdlouhavou cestu, nechá se na vrcholek Corcovada vyvézt vlakem, který jezdí po nejstarší elektrifikované železniční trati v zemi. 

Sochu navštíví ročně téměř dva miliony lidí. V roce 2010 prošla socha rekonstrukcí, která stála 4 miliony dolarů.

Rio de Janeiro
Zdroj: ČTK/AP/Renata Brito

Dlouhá léta byl riodejaneirský Kristus se svými 30 metry nejvyšší sochou Ježíše na světě. Teprve v roce 1994 jej trumfnul 34,2 metru vysoký monument Kristus Svornosti, vztyčený v bolivijské Cochabambě. Aktuálně nejvyšší sochou Krista se může vykázat západopolské městečko Świebodzin. Při započtení pozlacené kovové koruny měří Spasitel 36 metrů, a pokud se vezme v úvahu i uměle navršený pahorek, z něhož socha vyrůstá, jedná se dokonce o více než 52 metrů.