20 mrtvých po útoku na konvoj pákistánské armády

Islámábád - Nejméně 20 pákistánských vojáků zabil pumový útok na armádní konvoj na severozápadě země. Dalších třicet utrpělo zranění. Zatím není jasné, zda šlo o sebevražedný atentát, nebo nastraženou nálož. K výbuchu došlo nedaleko území, kde sídlí pákistánská odnož islamistického hnutí Taliban. Radikálové se k útoku přihlásili.

Útok se odehrál ve městě Bannu, ležícím nedaleko neklidného kmenového území Severní Vazíristán, kde mají své základny islamisté. Vojenská jednotka se zřejmě chystala vyjet k pravidelné výměně vojáků v pronajatém civilním vozidle z Bannu do města Razmak v Severním Vazíristánu. Oběti jsou příslušníci polovojenského pohraničního sboru.

K útoku se telefonicky přihlásila pákistánská odnož Talibanu. „S boží pomocí se hlásíme k odpovědnosti za tuto akci. Armáda je naším nepřítelem. Mnoho dalších takových útoků provedeme znovu,“ sdělil mluvčí islamistů Šahidulláh Šahíd. Pákistánský Taliban po nedávném zvolení nového vůdce Fazlulláha pohrozil, že své útoky na bezpečnostní složky vystupňuje.

V pátek zaútočil Taliban také v sousedním Afghánistánu. Útok na oblíbenou libanonskou restauraci v diplomatické čtvrti Kábulu si vyžádal 21 mrtvých, z toho 13 cizinců včetně čtyř zaměstnanců OSN a libanonského zástupce MMF v Afghánistánu. Uvnitř restaurace plné lidí se nejprve vyhodil do povětří sebevražedný atentátník, následně do restaurace vtrhli další dva útočníci, kteří zabili všechny hosty, manažera restaurace i kuchaře.