HRW: Syrská vláda zabíjí civilisty a svět jen přihlíží

Berlín – Mezinárodní společenství nedělá dost pro zastavení násilností v Sýrii, prohlásil Kenneth Roth, předseda organizace pro ochranu lidských práv Human Rights Watch. Kvůli postoji Ruska a Číny podle něj došlo k zablokování Rady bezpečnosti OSN, což znemožňuje vyšetření hrůzných válečných zločinů, kterých se dopouštějí obě bojující strany. Konflikt má na svědomí již 100 tisíc mrtvých a miliony vysídlených.

„Přestože razantně roste počet obětí a dochází k příšerným činům, Rusko a Čína ochromily Radu bezpečnosti OSN a tím umožnily zabíjení civilistů oběma stranami,“ řekl Roth. 

Kenneth Roth, předseda Human Rights Watch:

„Násilnosti vůči civilistům nejsou vedlejším produktem války, je to způsob boje, který syrská vláda zvolila.“

Rusko má podle Rotha páky, jak změnit postoj režimu prezidenta Bašára Asada k vedení války. Moskva se ale podle něj zatím rozhodla svůj vliv nevyužívat. „Zásadní nyní je, aby skončilo vraždění civilistů a aby se otevřely hranice pro humanitární pomoc, která je v zemi zoufale potřebná,“ řekl Roth. 

Organizace Human Rights Watch ve své zprávě konstatuje, že válečných zločinů se dopouští jak Asadův režim, tak povstalci. Vládní síly podle organizace vedly letecké a raketové útoky proti hustě zalidněným oblastem. Povstalci se zase dopouštějí únosů, mučení a vražd.

Marek Štys, vedoucí humanitárních programů Člověka v tísni:

„Boje mezi opozičními frakcemi, které zachvátily sever Sýrie, obrátily situaci naruby. Jsou zprávy o stovkách popravených, ať to jsou zdravotníci, novináři, aktivisté. To způsobilo obrovské přesuny obyvatel a nejistotu. Vláda této situace využívá a utahuje smyčku kolem Aleppa. Oblasti jsou ostřelované. Nejhorší scénář je, že budou statisíce lidí bez zásobování a humanitární pomoci. Pokud se to stane, bude z Aleppa jakýsi kotel a situace bude neutěšitelná. Zdá se, že politické řešení konfliktu se v Ženevě nenajde, ale snad se podaří vyjednat praktická řešení, co se týče humanitární pomoci.“

K mírovým rozhovorům ve Švýcarsku se připojí i syrská opozice

Zpráva přichází den před mírovými rozhovory ve Švýcarsku. Do těch se zapojí i syrská exilová opozice. Oznámila to poté, co OSN stáhla pozvánku pro Írán. Právě kvůli jeho možné účasti hrozila bojkotem ženevské schůzky. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil absenci Íránu za chybu. „Samozřejmě že to je chyba. Vždy jsme zdůrazňovali, že by zastoupeni měli být všichni, kdo mohou situaci ovlivnit,“ řekl Lavrov. „Neúčastí Íránu na mezinárodní konferenci o Sýrii se zmenšuje naděje na vyřešení syrského konfliktu,“ prohlásil náměstek íránského ministra zahraničí Abbás Araghčí.

Teherán podle stoupenců syrské opozice pomáhá Damašku nejen finančně, ale i vojensky. Do bojů zasahují například členové šíitského Hizballáhu, kteří bojují po boku syrské armády. Írán je hlavním regionálním spojencem této libanonské organizace.

V předvečer konference se objevily i informace o tom, že syrská vláda systematicky mučila a popravila asi 11 tisíc lidí. Píše o tom server BBC. Vyšetřovatelé zkoumali tisíce fotografií mrtvých vězňů, které byly propašovány za hranice. Údajně jsou na nich důkazy o tom, že je do vraždění zapojena vláda. Jeden z autorů fotografií uvedl, že jeho úkolem bylo pořizovat fotografie těl, aby se přiložily k úmrtním listům. Vyšetřovatelé tvrdí, že většina těl na fotografiích byla vyhublá, byly na nich známky bití, škrcení nebo mučení elektrickým proudem. Některé oběti neměly oči. Damašek nařčení popírá.

Syrská opozice a damašská vláda jedou na konferenci s naprosto protichůdnými názory ohledně toho, co by se mělo projednávat. „Syrská opozice tvrdí, že nebude vyjednávat, pokud nebude jasně stanoveno, že Bašár Asad nebude součástí žádného prozatímního režimu, který by vedl k normalizaci situace. Vládní delegace o Asadovi mluvit vůbec nehodlá, chce ukončit to, čemu říká teroristické operace,“ komentoval pro ČT Petr Zavadil, který sleduje dění v Ženevě.

Syrská delegace na pár hodin uvázla v Aténách

Letadlo se syrskou delegací na konferenci do Švýcarska uvázlo při mezipřistání na pět hodin v Aténách, kde stroji dlouho nechtěli doplnit palivo. Příslušná technická služba to podle syrské státní televize několik hodin odmítala učinit s odůvodněním, že se na Sýrii vztahuje mezinárodní embargo. Mluvčí řeckého ministerstva zahraničí řekl, že určité zpoždění způsobily jenom formality a že letadlo dostalo povolení odletět. „Vše je v pořádku, dostali povolení odstartovat,“ sdělil.