Podle antiplagiátorských systémů Scheuer neopisoval

Praha – Šetření Univerzity Karlovy (UK) neprokázalo, že by tajemník německé Křesťansko-sociální unie (CSU) Andreas Scheuer opsal doktorskou práci. Pracovníci univerzity ji prověřili pomocí systémů na odhalování plagiátů. Kvůli další kontrole se škola obrátí na německého ombudsmana pro vědu. Antiplagiátorské systémy totiž prověřují jen vědecké práce. Scheuer měl přitom opisovat z textu, který mezi klasickou „vědu“ nepatří.

Za německy psanou práci s názvem Politická komunikace CSU v systému Bavorska získal Scheuer v roce 2004 v Praze titul PhDr. Německý ombudsman pro vědu Wolfgang Löwer nedělníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung řekl, že Scheuerova doktorská práce minimálně zčásti představuje „klasický plagiát“.

Podle německého tisku politik do práce převzal dlouhé pasáže z textu, který vydala Spolková centrála pro politické vzdělávání ve spolupráci s Münsterskou univerzitou. A neuvedl řádně zdroj.

„Práce pana Scheuera byla zdigitalizována a testována antiplagiátorskými softwary Urkund a Theses. Tyto analýzy neprokázaly, že by předložený text rigorózní práce vykazoval znaky plagiátu či shody s obsahem webu, elektronickými zdroji, archivy a databázemi knih, vědeckými či jinými texty v digitální podobě,“ konstatovala UK.

Ani speciální systémy nesvedou všechno

Třeba systém Theses vyvinutý na Masarykově univerzitě v Brně dokáže odhalit i jediný shodný odstavec v kvalifikačních pracích. Opsaný překlad textu ze zahraničního časopisu už ale odhalit nedokáže. V akademickém prostředí je běžné, že akademici navazují na myšlenky jiného výzkumníka a rozvíjejí je. Za plagiát je proto označena jen taková práce, kde není citace z jiného díla náležitě označena.

O prověření podezření z plagiátorství chtěl pražskou univerzitu požádat i sám Scheuer. Ten se už dříve bránil tvrzením, že při detailním prověřování podkladů pro svou rigorózní práci nenašel žádný dokument Münsterské univerzity. Ujistil ale, že tuto univerzitu požádá o informace týkající se autorství a data vzniku textu.

Andreas Scheuer
Zdroj: Andreas Gebert/ČTK/DPA

Nedělník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung před pár dny uvedl, že dlouholetý německý poslanec Scheuer původně studoval politologii na univerzitě v domovském Pasově. Cestu k „velkému doktorátu“ mu tam ale znemožnila skutečnost, že jeho magisterskou práci ohodnotila posudková komise jen jako uspokojivou. Původní zpráva zde.

Scheuer se po vlně kritiky vzdal titulu Dr.

Kromě podezření z opisování upozornila německá média také na to, že Scheuer před svým jménem uváděl zkratku Dr., ačkoli český malý doktorát jako plnohodnotný doktorský titul uznávají v Německu jen dvě spolkové země - Berlín a Bavorsko. Když tato skutečnost vyšla minulý týden najevo, Scheuer se používání titulu Dr. vzdal.

Akademickým titulům Němci přikládají velký význam. V uplynulých letech kvůli obviněním z plagiátorství museli opustit vysokou politiku hned dva němečtí ministři.