Nizozemský galerista prodává v bývalé židovské čtvrti Mein Kampf

Amsterdam - Nizozemská policie prošetřuje knihkupce, který i přes zákaz ve své galerii totalitního umění prodává Mein Kampf Adolfa Hitlera. Už od podzimu vzbuzuje jeho případ vášnivé spory. I přes protesty místních židů ale galerista odmítá ustoupit a zatím se mu to vyplácí. Kontroverze mu do obchodu v bývalé židovské čtvrti přivádí stále víc zákazníků, kteří si chtějí Hitlerovu knihu koupit.

Van Eyck ve své galerii totalitního umění neprodává jen předměty z doby nacistického Německa, ale také ze stalinské éry či z Číny za vlády Mao Ce-tunga. „Toto dílo neprodávám, abych šířil protižidovskou nenávist. Neprodávám jen Mein Kampf, mám taky Deník Anny Frankové a busty Winstona Churchilla, Lenina či Ježíše Krista. Všechno má své historické opodstatnění, stejně jako tato kniha,“ brání se majitel obchodu.

Tento týden ho asi hodinu vyslýchala nizozemská policie. „Ptali se mě, proč tu knihu prodávám, jak často, komu a další věci,“ uvedl knihkupec. Na policii se loni v říjnu obrátila federace sdružující nizozemské židy, kterou rozezlila zejména skutečnost, že Van Eyck má svůj obchod v bývalé židovské čtvrti.

Galerie leží ani ne kilometr a půl od domu, kde se po dva roky před nacisty se svou židovskou rodinou schovávala Anna Franková. O svém skrývání dívka napsala světově proslulý deník, přesto později zahynula v koncentračním táboře. Dohromady nacisté zavraždili na 100 tisíc nizozemských židů.

„Zvlášť starší židé tomu nerozumí, je to pro ně velmi bolestivé. Ptají se, jak je možné, že po 70 letech to zas začíná,“ myslí si Heman Loonstein, židovský advokát žijící v Amsterdamu. Nizozemská policie podle něj jedná pomalu. Prodej Hitlerovy knihy je v Nizozemsku od roku 1974 na základě antidiskriminačního zákona zakázán.

„Podle zákona by mohl být trest odnětí svobody až 12 měsíců. Určitě tak dlouhý ale nedostane. Nedělá to náhodou, ale úmyslně,“ upozorňuje Loonstein. To přiznává i sám prodejce, který se trestu podle svých slov nebojí. „Nehodlám se nijak obhajovat, chci, aby tento případ došel až k soudu. Nijak se za to, co dělám, nestydím. V roce 2014, v době internetu je směšné zakazovat starou knihu,“ prohlašuje

Prodej Mein Kampfu vyvolává v Amsterdamu kontroverze (zdroj: ČT24)

Podle židovské komunity chce Van Eyck ale na kontroverzi vydělávat. Pro galeristu žádá tvrdý trest i jako výstrahu do budoucna. „V době rostoucího antisemitismu je důležité působit proti této formě podněcování k nenávisti,“ poznamenal Loonstein.


Zvětšit mapu