Německo se potýká s desetinásobným nárůstem případů spalniček

Berlín – Nejhorší vlna spalniček za poslední roky trápí Německo: oproti roku 2012 byl loni nárůst onemocnění desetinásobný. Velkou část nemocných tvoří dospělí a úřady vyzývají k masovému očkování těch, kdo se mu v dětství vyhnuli. Nejvíce onemocnění hlásí Bavorsko a Berlín.

Loni lékaři zaznamenali 1 774 případů nemoci, což je desetinásobek oproti roku 2012. Podle údajů Institutu Roberta Kocha, který se zabývá infekčními nemocemi, bylo v Německu loni zaznamenáno nejvíc případů spalniček od roku 2006. Nejvíce onemocnění hlásí lékaři z Bavorska a z Berlína, v těchto spolkových zemích odhalili téměř 1 300 nemocných.

Téměř polovina nakažených byli lidé starší 20 let. Vzhledem k tomu, že spalničky jsou označovány za dětskou nemoc, bývá onemocnění u dospělých odhaleno později, a spalničky jim tak mohou způsobit vážnější problémy. Nemoc může při těžkém průběhu provázet zápal plic nebo encefalitida. Na spalničky není žádný specifický lék, léčí se pouze projevy onemocnění - horečka a další nepříjemné symptomy.

Podle Kochova institutu je v současnosti většina německých dětí před nemocí chráněna, očkování jich podstoupí 95 procent. Problémem ale mohou být dospělí, kteří se v dětství vakcíně vyhnuli a nyní je může nemoc ohrozit. Institut proto vyzývá k masivní kampani zaměřené na očkování dospělých. Ministerstvo zdravotnictví se k návrhu zatím nevyjádřilo.