Z peněz na boj s terorem kupoval Pákistán drahé koberce

Kábul – Miliardy dolarů. Tak obrovské sumy peněz nalévaly Spojené státy a další západní země v posledních letech do Pákistánu. Finanční prostředky měly tamní vládě pomoci v boji proti terorismu. Pákistánští činitelé za ně ale kupovali luxusní koberce, svatební dary nebo šperky pro příbuzné ministrů a další vlivné osobnosti. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na dokumenty, které má k dispozici.

Po útocích z 11. září 2001 investovaly západní země do boje proti terorismu značné částky. Podle AFP v Pákistánu docházelo ke korupčnímu chování na nejvyšších místech. Chudá země vede komplikovaný boj proti islamistům z hnutí Taliban napojeným na teroristickou síť al-Káida.

Zmíněný případ korupce se týká organizace krizového managementu NCMC spadající pod pákistánské ministerstvo vnitra. Ta byla vytvořena v roce 2000, aby koordinovala bezpečnostní činnost pákistánské rozvědky a federálních a provinčních vlád. Organizace NCMC dostala podle zprávy agentury AFP v letech 2009 až 2013 od vlády 425 milionů pákistánských rupií (81,3 milionu korun), z nichž část byla náležitě využita na výplaty informátorům, údržbu vozidel či přesčasové mzdy zaměstnanců.

Pumový útok v Pákistánu
Zdroj: Shakil Adil/AP Photo

Peníze šly na iPad i obětní kozy

Složka ale obsahuje také účty za dárky pro představitele americké a britské ambasády či doklady o koupi hodinek v ceně 70 tisíc rupií (13 400 korun) na svatbu synovce ministra vnitra. Z dokumentů rovněž vyplývá, že bývalý ministr vnitra Rahmán Málik vezl jako dárky na konferenci Interpolu v Římě v listopadu 2012 náhrdelník, dřevěné stolky a iPad.

Protiteroristický fond byl rovněž údajně počátkem loňského roku využit ke koupi tří koberců jako svatebních darů pro syna někdejšího premiéra Rádži Parvíze Ašrafa. Jiná nejmenovaná osoba dostala za peníze z fondu šperky z 21karátového zlata v přepočtu za 60 tisíc korun. Mezi kuriozitami placenými z fondu jsou i čtyři obětní kozy a náklady na jejich porážku na muslimský svátek íd-al-adhá. Fond posloužil taky na almužny pro chudé.

Vydáno pod