Hollande přiznal rozchod s partnerkou a firmy si mnou ruce

Paříž - Francouzský prezident Hollande dnes oficiálně oznámil, že se rozchází se svou partnerkou Valérií Trierweilerovou. Po milostné aféře s francouzskou herečkou vyšel s pravdou ven. Paradoxně tím ale tento historicky nejméně populární francouzský prezident konečně objevil recept na růst vlastních preferencí i domácí ekonomiky. Z perliček ze soukromí hlavy státu těží nejen francouzský bulvár, ale také firmy. Využívají je k reklamě a vyšším prodejům.

Francouzský prezident brzy ráno potichu opouští partnerské lože. Nasedá na skútr a s teplým croissantem spěchá za svou milenkou. Právě takhle nachytal bulvár vládce Francie. Podobné scény se měly odehrávat několik měsíců. Teď se jimi Francouzi baví. Tajné zálety Françoise Hollanda jim slouží i jako inspirace - třeba pro reklamu na pojišťovnu. „Vy taky žijte bez závazků,“ nabádá jedna z nich.

Půjčovna automobilů zase upozorňuje prezidenta na to, že se skandálnímu odhalení mohl vyhnout. Stačilo by místo skútru používat vůz s kouřovými skly z jejich nabídky. Jedno rádio pak v obtloustlém státníkovi vidí fanouška skupiny Daft Punk. A posílá mu vzkaz, že hraje její hity.

Jak moc reklama zabrala, zatím firmy nedokážou odhadnout. Jedna společnost ale z aféry rozhodně těží - francouzský prodejce vyfocené helmy. „Za víkend jsme prodali tisíc přileb. Obyčejně jich přitom prodáme 20 tisíc za rok. To jsme nečekali,“ konstatoval ředitel Motoblouz.com Thomas Thumerelle.

Hollandova milostná aféra zvedla prodeje helem (zdroj: ČT24)

Zákazníci teď nový model hned tak nedostanou. Internetový obchod vyprodal veškeré zásoby a další objednávky se jen hrnou. Pro překvapivý úspěch přitom majitelé na začátku nemuseli ani hnout prstem. Na vlně zájmu chtějí jet i dál. V levicovém deníku Libération si zaplatili inzerát, kde děkují prezidentovi za propagaci jejich značky. „Chtěli jsme to podat žertovnou formou, aby se o nás mluvilo. Ale nemysleli jsme si, že se toho chytí všechna média, rádia a televize,“ podotkl Thumerelle.

Na schůzku s papežem přijel francouzský prezident raději sám

Pro francouzský tisk zůstává prezidentova aféra i po dvou týdnech lahodným soustem. Zvlášť když Hollande zatím milenecký poměr s herečkou Julií Gayetovou veřejně nepotvrdil. Francouzi se ptají, jestli se ze svých hříchů vyzpovídal alespoň na dnešní návštěvě Vatikánu. K papežovi totiž dorazil bez své donedávna první dámy Valérie Trierweilerové.

Prezident nedávno připustil, že jeho vztah s Trierweilerovou prochází obtížným obdobím. Dnes pak oficiálně přiznal barvu a oznámil rozchod: „Skončil jsem společný život, který jsem sdílel s Valérií Trierweilerovou.“ Zprávy o aféře s 41letou herečkou prezident Hollande doposud nepotvrdil ani nevyvrátil. K záležitosti se nevyjádřila ani jeho partnerka.