Před třemi lety se Egypt rozhořel, i dnes tu umírali lidé

Káhira – V den třetího výročí od vypuknutí nepokojů, které nakonec vedly ke svržení režimu Husního Mubaraka, zemřelo při demonstracích v Egyptě 29 lidí. Nejen v centru hlavního města se totiž dnes scházely jak stovky islamistů, tak řada stoupenců armádou řízené vládní moci.

Na Tahrír, který se stal symbolem protivládních protestů během povstání z roku 2011, dnes zamířily stovky demonstrantů protestujících proti nynější prozatímní vládě podporované armádou. Pořádkové síly použily slzný plyn a střelbu do vzduchu, aby jim v přístupu na Tahrír zabránily. 

Na káhirské náměstí Tahrír totiž přišly i tisícovky Egypťanů vyjádřit podporu náčelníkovi generálního štábu a ministrovi obrany Abdalu Fatahu Sisimu, jenž Mursího loni pomohl svrhnout. Mnoho Egypťanů podle agentury Reuters touží po tom, aby v čele země po období politické nestability stanul rozhodný muž z armády, a Sisi je kandidátem na příštího prezidenta.

V Káhiře a okolí dnes podle ministerstva zahynulo celkem 26 lidí. Střety mezi Mursího stoupenci a bezpečnostními silami propukly i ve městě Mínja na jihu Egypta, kde zemřeli dva lidé. V Alexandrii pak při střetech Mursího přívrženců s policií přišla o život jedna žena.  

Tři roky od začátku revolučního dění není v zemi klid

Střety s policií a vojáky mají na svědomí jen od srpna přes tisíc životů a neustávají. Podle zprávy Amnesty International se v Egyptě nerespektují lidská práva a policie zasahuje nepřiměřenou silou. Egyptské autority namítají, že jde o zkreslený obraz dění v zemi, protože útoky míří i na bezpečnostní složky.

Husní Mubarak před soudem
Zdroj: ČTK/AP/Ahmed Omar

Egypt si dnes připomíná třetí výročí začátku revoluce, která svrhla bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Na dnešek připadá také Den egyptské policie, který je připomínkou událostí z roku 1952. Policisté se tehdy ve městě Ismáílíja odmítli vzdát a předat sídlo guvernéra britským vojákům. V následném boji 50 policistů přišlo o život a na 80 jich bylo zraněno. Jako Den policie vyhlásil 25. leden v roce 2009 Mubarak.

Po svržení Mubaraka Egyptu vládlo islamistické Muslimské bratrstvo a za něj zvolený prezident Mursí. Armáda jej svrhla loni v létě a bratrstvo zbavila moci. Skupina Ansar Bajt Makdis od sesazení prezidenta Muhammada Mursího, jenž vzešel z Muslimského bratrstva, útočí na bezpečnostní složky. Loni v září se tato organizace přihlásila k neúspěšnému pokusu o atentát na egyptského ministra vnitra Muhammada Ibráhíma.

Výročí bouří v Egyptě přineslo další násilnosti (zdroj: ČT24)