Deklaraci syrské vlády opozice zamítla, pokračování zítra

Ženeva/Washington – Syrská vládní delegace představila na jednáních v Ženevě deklaraci svých zásad pro rozhovory s opozicí. Zahraniční státy podle ní musejí přestat s vyzbrojováním syrských povstalců, o předání moci či vzniku přechodné vlády se ale dokument nezmiňuje. Opozice deklaraci ihned odmítla s tím, že její představení ženevská jednání blokuje. Rozhovory zástupců syrské vlády a syrské opozice řízené mezinárodním prostředníkem Lachdarem Brahímím pokračovaly třetím dnem, USA dnes zároveň oznámily, že obnovují distribuci nevojenské pomoci syrské opozici.

V Ženevě pokračují jednání o Sýrii (zdroj: ČT24)

„Tato deklarace je úplně mimo rámec ženevské konference, která se soustředí na vytvoření přechodné vlády. Neřeší klíčový problém,“ komentoval deklaraci syrské vlády jeden z členů opozice Hadí Bahra. Náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Makdád se následně nechal slyšet, že se kvůli zamítavé reakci opozice na jejich prohlášení sejde se zástupci OSN a bude s nimi řešit, co dál. „Jsme tady, abychom diskutovali o terorismu, nikoli o předání moci,“ dodal Makdád.

Podle zástupců opozice se představením deklarace, která pro ně není přijatelná, jednání naprosto zablokovala. Zmocněnec pro Sýrii Brahímí na brífinku prohlásil, že delegáti syrské vlády a opozice chtějí v jednáních pokračovat. Přiznal, že zatím velký pokrok nemůže ohlásit a že to se týká i města Homs, odkud má být evakuována část obklíčených civilistů. V úterý se má jednat o závěrech ženevské konference z roku 2012. Ta předpokládá, že bude ustavena přechodná vláda, avšak vládní delegáti o tom jednat odmítají. Brahímí oběma stranám doporučil, aby hovořily s médii uvážlivěji a nevydávaly předčasná prohlášení o tématech jednání.

USA obnovují nevojenskou pomoc syrské opozici

USA dnes zároveň oznámily, že obnovují distribuci nevojenské pomoci syrské opozici. Neozbrojené opoziční skupiny by měly dostat zejména komunikační vybavení či notebooky. Americká pomoc byla v prosinci zastavena poté, co radikální islamističtí rebelové převzali kontrolu nad sklady sekulární Svobodné syrské armády (FSA). Zabavený materiál se ale nyní vrátil do rukou Nejvyšší vojenské rady FSA. Dodávky by měly být napříště mnohem lépe zabezpečeny, aby se předešlo tomu, že skončí u nepovolaných. Americký krok je vnímán jako jakási odměna pro opozici za to, že se účastní nynějších rozhovorů se zástupci režimu prezidenta Bašára Asada ve Švýcarsku.

Opozice bojující uvnitř Sýrie je čím dál tím více rozdrobená a dochází ke střetům mezi jednotlivými frakcemi. Na síle nabývají zejména extremistické skupiny, například radikálové z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), která je napojená na al-Káidu. Skladů FSA se nicméně loni v prosinci zmocnila jiná z radikálních skupin nazvaná Islámská fronta. Ta vznikla spojením šesti povstaleckých skupin, které bojují proti Asadovu režimu, a jejím cílem je vytvořit v Sýrii islámský stát. Organizace zároveň odmítá autoritu sekulární FSA.

Washington již dříve oznámil, že obnovil dodávky pomoci civilnímu obyvatelstvu v Sýrii. Do země zmítané téměř tříletým konfliktem posílá mimo jiné sanitky, generátory, jídlo, nebo školní i kancelářské potřeby. Toto vybavení dostávají místní či provinční zastupitelstva a následně ho rozdělují mezi potřebné skupiny obyvatel.

Víkendová jednání v Ženevě se zaměřovala především na otázku vězňů a zadržovaných a na humanitární pomoc. Zástupci Damašku slíbili, že ženám a dětem umožní odejít z obléhaných částí syrského města Homs. Podle Spojených států by ale Damašek měl umožnit, aby se do oblasti dostaly humanitární konvoje. Brahímí k tomu řekl, že evakuace je bezpečnostně složitá. O humanitárních konvojích prý se ještě strany nedohodly.

Homs je jedním z prvních syrských měst, které povstalo proti prezidentu Bašáru Asadovi. Město ovládají především povstalci, již 18 měsíců je ale obklíčeno syrskou armádou. Podle aktivistů je v něm de facto uvězněno kolem 800 rodin, které jsou zbaveny pravidelného přístupu k potravinám či lékům.

Ilustrační foto
Zdroj: Thaer Al Khalidiya/Reuters

Syrská opozice tvrdí, že s evakuací z Homsu souhlasí asi polovina z 500 žen a dětí. „Ti, kdo jsou připraveni odejít, jsou lidé, kteří nejvíce trpí nedostatkem potravin a léků. Odejdou ale jedině, až dostanou záruku, že je vládní jednotky nezatknou. Mnoho žen nechce odejít, aby nemusely opustit manžela,“ řekl jeden z opozičních bojovníků abú Zijád. Opozice odhaduje, že v obležené části města je zablokováno na 3 000 civilistů. 

Mezinárodní výbor Červeného kříže dnes oznámil, že syrská vláda zatím neudělala nic pro to, aby do Homsu mohly vjet humanitární konvoje a aby z města mohly bezpečně odejít ženy s dětmi. Také abú Zijád řekl, že evakuace nezačala a do města do odpoledne nedorazila žádná humanitární pomoc.

Vydáno pod