Fico v průzkumech jasně vede, ostatní jen paběrkují

Bratislava - Za sedm týdnů budou Slováci volit prezidenta a první průzkumy voličských preferencí hovoří jasně: Do Grasalkovičova paláce by většina našich sousedů nejraději dosadila nynějšího ministerského předsedu Roberta Fica. Z výsledků posledních tří průzkumů veřejného mínění vyplývá, že nejoblíbenější slovenský politik a předseda vládních sociálních demokratů by dostal zhruba 40 procent hlasů a první kolo přímé volby by vyhrál s přesvědčivým náskokem.

Fico zůstává favoritem prezidentské volby (zdroj: ČT24)

Výsledky tří průzkumů se liší v tom, kdo spolu s Ficem postoupí do druhého kola hlasování. Dva z nich do něj posunuly podnikatele a občanského kandidáta Andreje Kisku, v jednom průzkumu na druhém místě zase skončil nezařazený poslanec Radoslav Procházka. V první pětici nejoblíbenějších prezidentských kandidátů se umístili také herec Milan Kňažko a poslanec opozičních křesťanských demokratů Pavol Hrušovský. Dalších deset prezidentských kandidátů má zatím velmi malé, nebo přímo mizivé preference.

O křeslo slovenského prezidenta se uchází 15 osobností, což je nejvyšší počet od zavedení přímé volby v roce 1999. První kolo voleb hlavy státu se uskuteční 15. března, druhé kolo je naplánováno o dva týdny později. Současný prezident Ivan Gašparovič se o třetí mandát v řadě ucházet nemůže.

Všichni kandidáti s výjimkou premiéra ještě vyčkávají se spuštěním reklamní kampaně. Zatím jezdí po Slovensku a snaží se oslovit voliče přímo. Všech čtrnáct jich ale ví, že bojují jen o jedno místo ve druhém kole. Když v něm dostanou hlasy všech, kteří nechtějí premiéra prezidentem, mohou mít šanci funkci získat. Více než 21 let po získání samostatnosti ale Slovensko nejspíš bude mít opět prezidenta, který před rokem 1989 vstoupil do komunistické strany. Tato minulost zatím spojovala všechny tři - jinak velmi rozdílné - hlavy státu: Ivana Gašparoviče, Rudolfa Schustera i Michala Kováče.

Kotleba by se dostal do parlamentu

Zajímavé jsou i poslední preference pro parlamentní volby. Krajně pravicová Lidová strana - Naše Slovensko (LS-NS) Mariana Kotleby by se dostala i do parlamentu. Podle lednového průzkumu agentury MVK by získala 7,6 procenta hlasů a ve 150členné Národní radě by obsadila 13 křesel. Stala by se tak pátým nejsilnějším seskupením, v žebříčku oblíbenosti přeskočila i někdejší vládní stranu SDKU-DS. V předchozích sondážích skončila LS-NS pod pětiprocentní hranicí.

Z průzkumu vyplývá, že LS-NS by volili zejména ti, kdo v předchozích volbách nepodpořili žádnou stranu, a bývalí sympatizanti vládních sociálních demokratů (Směr-SD) premiéra Fica. Ti zůstávají nejoblíbenější stranou s podporou 38,1 procenta, přišli by ale o většinu ve sněmovně.

Vydáno pod