Nejen osobnost roku – pro street art je papež i Supermanem

Vatikán – Obyvatelé i návštěvníci čtvrti Borgo Pio nedaleko Vatikánu mají nyní možnost vidět papeže každý den, navíc v kuriózním hávu - i když jen na stěně zdejšího domu. Objevilo se zde graffiti, které zobrazuje Františka v notoricky známém gestu komiksového hrdiny Supermana. Papež je na snímku tradičně v bílém, Supermana připomíná napřažená pěst, rozevlátý plášť a šmouhy zpod nohou znázorňující ostrý let. Vatikán na obrázek „superpapeže“ sám odkazoval na oficiálním twitterovém účtu.

František byl namalován také s koženou brašnou, na níž je španělský nápis „Hodnoty“ a z níž vyčuhuje také šála s červenými a modrými pruhy, tedy v barvách Františkova oblíbeného fotbalového klubu, argentinského San Lorenza. Pod graffiti se skví podpis Maupal 2014. Fotku obrázku přeposlalo po Twitteru vatikánské komunikační středisko s poznámkou v několika jazycích. V angličtině napsalo „Sdílíme s vámi graffiti nalezené v římské ulici nedaleko Vatikánu“.

Osobnost papeže přitom slaví úspěch nejen v ulicích, ale také na internetu. František je totiž nově nejvyhledávanější politickou osobností na Googlu a vede s výrazným předstihem nad americkým prezident Barackem Obamou nebo ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle katolického zpravodajského serveru Aleteia se hlava římskokatolické církve držela na vrcholu sledovanosti na internetovém vyhledávači v období od března do prosince loňského roku.

Papež je měsíčně ve světě vyhledáván v průměru v 1,7 milionu případů a zmiňován je ve 49 milionech případů. Obamovo jméno má 1,5 milionu zadání k vyhledání a 38 milionů zmínek, Putin byl vyhledán v celkem 246 tisíci případech a citován byl v osmi milionech.

Twitterový účet Vatikánu
Zdroj: ČT24

Pokud se započítají i celebrity z showbyznysu, pak je papež v celkovém pořadí třetí po skupině One Direction a kanadském zpěvákovi Justinu Bieberovi.