V Hoffmanově bytě se našlo sedm desítek balíčků heroinu

New York - Pět prázdných a 65 plných balíčků heroinu se našlo v bytě zemřelého herce Philipa Seymoura Hoffmana. Původně policie uvedla, že se balíčků drogy našlo padesát, později tento údaj výrazně navýšila. Právě předávkování bylo zřejmě příčinou úmrtí 46letého oscarového herce, jehož tělo našli v koupelně jeho bytu v Greenwich Village v neděli. Každý den zemře v USA kvůli drogám 100 lidí. Heroin je jako příčina na vzestupu. Problém chce řešit americký Senát.

Podle ABC News se kromě balíčků s drogou našlo i několik použitých injekčních stříkaček, jedna z nich dokonce trčela mrtvému z paže. Dále bylo v bytě náčiní k úpravě drog a spousta léků – proti vysokému krevnímu tlaku či úzkosti, stejně jako preparáty používané při léčení závislostí. Vyšetřovatelé nevylučují ani možnost, že reakci hercova těla na drogu mohla ovlivnit právě jeho květnová odvykací kúra. Pátrá se také po tom, odkud heroin pocházel.

Herec o své závislosti hovořil na veřejnosti

Hoffmanovo tělo našel v neděli před polednem jeho přítel a scenárisra David Bar Katz. Hoffman měl v neděli vyzvednout své tři děti, ale neukázal se. Naposledy jej viděli živého v sobotu večer. S návykovými látkami měl herec problémy již dříve. „Bral jsem všechno, na co jsem sáhnul… a všechno jsem měl rád,“ uvedl v pořadu 60 Minutes.

Hoffman byl třikrát nominován na Oscara za vedlejší role, na svém kontě má i tři nominace na prestižní Tony Award za výkony v divadle. Začal svou hereckou kariéru v roce 1991, rok na to se již objevil ve filmu. Režíroval divadelní hry i filmy, za mužský herecký výkon ve filmu Capote získal v roce 2005 Oscara.

Philip Seymour Hoffman
Zdroj: ČTK/AP/Nebinger Frederic

Ameriku zachvátila heroinová mánie

Za každou celebritou, jejíž smrt na titulní stránce prodá noviny, jsou tisíce bezejmenných obětí heroinu, které se nedostanou ani na tu poslední. „V téhle zemi prožíváme výbuch heroinu,“ konstatoval James Capra z protidrogové agentury DEA. V Americe se v roce 2002 k užívání této drogy přiznalo 166 tisíc lidí, v současné době už jich je jednou tolik. V posledních letech se taky zdvojnásobil počet těch, kterým heroin vzal život.

Důvod je prostý: Spojené státy zásadně omezily zneužívání léků na předpis, takže se mnozí vrhli na heroin. Je taky mnohem levnější - na ulici se dá tableta léku s opiáty pořídit za 80 dolarů, kdežto psaníčko heroinu za deset, někdy ještě míň. U léků kvalita nekolísá, u heroinu ano, takže může rychleji zabíjet.

Jen v lednu se v Pennsylvánii předávkovalo víc než dvacet lidí heroinem smíchaným s fentanylem - látkou proti bolesti. Andrew se málem stal jedním z nich. „Skončil jsem s aplikací heroinu, došel jsem do koupelny a probudil jsem se na zemi,“ vzpomíná závislý na heroinu. Policie často nalezne mrtvé ještě s jehlou v ruce - tak rychle heroin smíchaný s jinou látkou zabíjí.

Hoffman prožil podle všeho mezi dvěma závislostmi téměř čtvrt století klidu. „Nemělo by to být překvapení, protože když se někdo stane závislým na drogách, možnost, že se to vrátí, nikdy nepomine. Je to celoživotní boj,“ poznamenal odborník na závislosti Joseph Haraszti.