Baby boss v poutech. Policie lapila obávaného šéfa Camorry

Řím - Italská policie dopadla zřejmě nejmladšího vůdce obávané mafie Camorra. Podle italských médií byl vůdce nechvalně proslulého klanu Amato-Pagano chycen v Neapoli. Třiadvacetiletý Mario Riccio tam řídil drogovou buňku. Soud ho už dřív poslal na 16 let do vězení. Od té chvíle byl tři roky na útěku. Nyní ho možná čeká trest ještě vyšší.

Policie lapila nejmladšího bosse Camorry (zdroj: ČT24)

Třiadvacetiletý Riccio, přezdívaný Baby boss, je nejmladší mafián na seznamu 300 nejnebezpečnějších zločinců hledaných italskou policií. Je považován za jednoho z hlavních aktérů nových střetů, které vypukly mezi neapolskými klany o kontrolu ilegálního obchodu s drogami.

Riccio se při zátahu nijak nebránil. V neapolském bytě bydlel s manželkou, několikaměsíční dcerou a propracovaným kamerovým systémem. Ten se policii podařilo dopředu odpojit.

Dalších 29 osob, které jsou podezřelé z napojení na Camorru, policisté zatkli v Římě. Obviněny jsou především z podvodů a vydírání. Z vyšetřování vyplynulo, že jeden z klanů Camorry Zazo, si v různých oblastech Itálie vybudoval finanční síť, s jejíž pomocí pral peníze získané z vydírání a z obchodu s drogami.

Itálie
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

S těmito „špinavými“ penězi pak mafiáni kupovali nemovitosti v několika italských městech. Kromě toho zisky z kriminální činnosti investovali také ve stavebnictví a v turismu. Policie zabavila nemovitosti a firmy v celkové hodnotě kolem 400 milionů eur (11 miliard korun).

Mafie ovládla Neapol

Camorra i nyní sahá do těch nejvyšších pater neapolské společnosti. Podle odhadů se dostane k ziskům až 80 procent tamních obchodníků. „Přestaňme tomu městu říkat Neapol, nechme jenom Camorra. Je to město Camorry,“ uvedl bývalý člen mafie. „Dřív to bylo tak, že člen Camorry chodil žádat politiky o laskavosti. Dnes je to v tomto městě tak, že politik potřebuje pomoc od členů Camorry,“ podotkla státní zástupkyně Simona Di Monteová.

image_542976
Zdroj: ČT24

Kromě drog a gangového násilí si teď vyšetřovatelé chtějí posvítit i na ilegální zpracovávání nebezpečného odpadu. Některé klany Camorry ho organizují už přes 30 let. Na kolik miliard si za tu dobu přišly, si nikdo netroufá odhadnout. Stejně tak nikdo neví, kolika obyvatelům Neapole tím poškodili zdraví.