Bionická protéza vrátila bezrukému Dánovi pocit doteku

Ženeva - Dánovi, který před devíti lety přišel o ruku, se díky prototypu nové protézy vrátil pocit doteku. Je to poprvé, co se podařilo vrátit smyslový vjem v reálném čase člověku s umělou končetinou. Sdělil to italský výzkumník Silvestro Micera z Univerzity v Pise, který prototyp protézy zhotovil. I když jsou experti s výsledky spokojeni, pro běžný život se přístroj zatím nehodí.

Výzkum se uskutečnil v rámci evropského projektu, do něhož se zapojily nemocnice a univerzity z Itálie, Švýcarska a Německa. „Mohl jsem zakusit pocity, které jsem již neměl devět let. Když jsem zvedal nějaký předmět, mohl jsem cítit, zda je hladký nebo hrubý, kulatý či hranatý. Bylo to neuvěřitelné,“ uvedl šestatřicetiletý Dán Denis Aabo Sørensen, který přišel o svou ruku téměř před deseti lety po nehodě s ohňostrojem.

Při testech měl pacient zavázané oči a ucpané uši, upřesnili účastníci projektu ve zveřejněné zprávě. Vědci vybavili protézu snímači, které reagují na napětí umělých šlach. Přelomová technologie společně se softwarem totiž propojuje elektrody v bionické ruce s nervy ve zbytku končetiny. Ty pak vysílají signály přímo do mozku. „Ta ruka má několik senzorů připojených ke každému úponu každého prstu. Senzory rozlišují sílu, jakou pacient vyvíjí, když bere nějaký předmět,“ vysvětluje neurolog Micera.

Chirurgický experimentální zákrok se uskutečnil loni v nemocnici Gemelli v Římě. Podle švýcarského institutu EPFL bude ale ještě trvat více let, než bude nová technika běžně dostupná lidem s amputovanými končetinami. Prototyp citlivé protézy zatím zůstává v laboratoři; vědci ho musí zmenšit, aby se veškerá elektronika vešla pacientům pod kůži. Teprve pak si stisk ruky opravdu vychutnají.