Ukrajinec se pokusil unést turecké letadlo - chtěl nutně do Soči

Istanbul - Ukrajinský občan se dnes pokusil unést turecké letadlo do ruského Soči, kde právě začaly zimní olympijské hry. Stroj ale nakonec podle plánu přistál v Istanbulu, kam jej po vyhlášení poplachu doprovodila turecká stíhačka. Turecká policie pak muže zadržela.

Letadlo Boeing 737-800 turecké společnosti Pegasus se 110 cestujícími na palubě odstartovalo z ukrajinského Charkova a letělo do Istanbulu. Ukrajinský pasažér tvrdil, že je v letounu bomba, a pohrozil vyhozením stroje do povětří, pokud nezamíří do Soči. Byl údajně opilý, posádce se jej ale podařilo uklidnit a vyvolat v něm falešný dojem, že stroj skutečně obrátila směrem k Rusku.

Letadlo bylo odstaveno na bezpečný okraj istanbulského mezinárodního letiště Sabiha Gökçen. Policisté únosce zadrželi a letoun prohledali; pachatel nebyl ozbrojený.

Náměstek tureckého ministerstva dopravy Habip Soluk řekl televizi NTV, že muž během letu vstal ze svého sedadla, vykřikl, že na palubě je bomba, a pokusil se vstoupit do zamčené pilotní kabiny. Pilot upozornil příslušné úřady, že na palubě probíhá pokus o únos, a letiště bylo uvedeno do stavu nejvyšší pohotovosti. Posádka před mužem předstírala, že stroj skutečně zamířil do Soči. Po přistání policie přesvědčila muže, aby se vzdal, a vzala ho do vazby. Tajná služba prohlásila, že na palubě žádné zbraně ani bomby nejsou.