Socha Lenina opět terčem demonstrantů, tentokrát v Oděse

Kyjev - Neznámí útočníci popsali modrou barvou podstavec sochy sovětského bolševického vůdce Vladimíra Iljiče Lenina v jihoukrajinské Oděse. Mezi nápisy byly například slogany Svoboda přijde, Hrdinové UPA (Ukrajinská povstalecká armáda kontroverzního nacionalisty Stepana Bandery) či Ukrajina Ukrajincům, napsala v pátek agentura Interfax.

Incident, který policie vyšetřuje jako vandalství, se odehrál v noci na pátek. Během dne pak technické služby pomník vyčistily. 

V posledních týdnech, kdy Ukrajinou zmítá vlna protivládních demonstrací, jde již o nejméně čtvrtý útok na Leninovy sochy v Oděské oblasti, kde se velký počet obyvatel hlásí k ruské národnosti. K újmě přišla také Leninova socha v Kyjevě, kterou v prosinci rozzuřený dav strhnul. 

Ukrajinští nacionalisté opakovaně existenci Leninových památníků v zemi kritizují. Právě ikonu někdejšího sovětského impéria neušetřili ani v ukrajinské metropoli, jinak centru dlouhotrvajících demonstrací.  

Jednou z největších podobných manifestací se stal incident v Kyjevě na začátku prosince. Tehdy rozlícený dav sochu nejen popsal, ale také strhl z podstavce. Trosky sochy navíc lidé za skandování „Sláva Ukrajině“ rozbili pomocí kladiv. Socha na Besarabském náměstí měla symbolický význam, protože zdůrazňovala společnou historii s Ruskem.

Strhávání kyjevské sochy z loňského prosince, zachycené na kameru:

Bez komentáře - Ukrajinci strhávají sochu Lenina (zdroj: ČT24)