Stop cenzuře internetu, hřměl tisícový dav v Istanbulu

Istanbul - V Istanbulu se demonstrovalo proti přísnější kontrole internetu. Omezení schválil tento týden turecký parlament - navzdory kritice ze strany Unie i Spojených států. Turecká policie musela proti zhruba tisícovce demonstrantů nasadit i vodní děla a slzný plyn. Nakonec se jí protestující podařilo rozehnat.

Nový zákon vládě mimo jiné umožní blokovat některé stránky či klíčová slova i bez soudního rozhodnutí. Kabinet muslimského premiéra Recepa Tayyipa Erdogana legislativu schválil i přes protesty opozice.

Sám Erdogan dnes před davem svých stoupenců u příležitosti zahájení veřejné stavby v Istanbulu zákon obhajoval a tvrdil, že naopak přináší do internetu „větší svobodu a jistoty“.

Protesty proti internetové cenzuře v Istanbulu
Zdroj: Osman Orsal/Reuters

Premiérovi se vysoká popularita internetových sociálních sítí dlouhodobě nelíbí. Během loňských masových protivládních demonstrací, které vypukly na istanbulském náměstí Taksim, označil za jednoho z původců protestů mikroblogovou síť Twitter.

V Turecku je to už stejné jako v Číně
   
Společnost Google ve zprávě zveřejněné koncem minulého roku označila Turecko za zemi patřící ke skupině států, které nejaktivněji cenzurují web. Zařadila ho například vedle Číny. Evropská unie vyjádřila nad přijetím nového zákona znepokojení.

Turecká vláda v současné době řeší důsledky korupčního skandálu. Ten vypukl v prosinci, když byli zatčeni podnikatelé blízcí Erdoganovi a také synové tří ministrů. Od té doby vláda vyhodila stovky policistů a manažerů působících v bankovnictví, telekomunikačních regulačních orgánech i státní televizi.

Premiér se domnívá, že za skandálem stojí duchovní Fethullah Gülen, který přebývá v Americe a má vliv na policii i soudce. Prý jde o pokus o jeho sesazení. Gülen obvinění odmítá.

Turci bojují proti cenzuře internetu (zdroj: ČT24)