V Kodani utratili zdravé žirafí mládě. Nepomohla ani petice

Kodaň - Zoologická zahrada v Kodani dnes přes protesty tisíců milovníků zvířat utratila zdravé žirafí mládě. Vedení zoo svůj krok vysvětlilo tím, že se tak stalo v rámci snahy Evropské asociace zoologických zahrad (EAZA) bránit příbuzenskému křížení zvířat.

K usmrcení jeden a půl roku starého žirafího samečka pojmenovaného Marius byla použita pistole na porážku zvířat. Jeho maso tak nebylo kontaminováno uspávací látkou a bylo využito ke krmení šelem v zoo.

Asociace EAZA doporučila dánské zoologické zahradě zvíře utratit, protože ve svém rozmnožovacím programu má již mnoho žiraf s podobnými geny, jaké měl Marius, dodal mluvčí Stenbaek Bro.

V Kodani utratili zdravou žirafu
Zdroj: ČTK/AP/Peter Hove Olesen

Vedení zoo na webu také vysvětlilo, že kastrace samce by byla ještě krutější a byla by provázena nežádoucími projevy zvířete. Také navrácení zvířete do volné přírody prý nemělo velkou naději na úspěch, navíc africké státy si to podle zoo u žiraf ani nepřejí.

Zoo dále zdůraznila, že svá zvířata neprodává. Reagovala na tvrzení dánského podnikatele Clause Hjelmbacka, že našel americkou miliardářku z Beverly Hills, která chtěla žirafí mládě koupit.

Maso utracené žirafy posloužilo jako krmení pro šelmy
Zdroj: ČTK/AP/Peter Hove Olesen

Proti usmrcení žirafího mláděte se v různých peticích vyslovilo na 30 000 lidí, především Dánů. Jen během dnešního rána kliklo na výzvu „Ušetřete Mariuse“ umístěnou na Facebooku více než 5 200 lidí.