„Neptej se a mlč“ je opět v platnosti

San Francisco (USA) - Americké ministerstvo obrany může dál, byť jen dočasně, prosazovat omezení služby homosexuálů v americké armádě. Takové je dnešní rozhodnutí Federálního odvolacího soudu v San Francisku. Praxe Neptej se a mlč, která fakticky povoluje zaměstnávat v armádě gaye jen v případě, že se ke své orientaci nepřihlásí, se tak opět smí uplatňovat do doby, než soud zváží širší okolnosti celého případu. Výrok odvolacího soudu vnesl podle agentury Reuters do sporu další zmatek.

Soud v polovině října toto pravidlo zrušil jako protiústavní, ale vláda soud vyzvala, aby své rozhodnutí odvolal. Prezident Barack Obama sice také usiluje o zrušení kontroverzního armádního pravidla, chce toho ale dosáhnout vydáním zvláštního zákona, a ne v soudním sporu. Obává se také, že rázná změna by mohla fungování armády zkomplikovat.

Soudkyně Virginia Phillipsová v úterý požadavek na zrušení svého výroku odmítla a vláda se na místě odvolala. Tříčlenný senát odvolacího soudu dnes v San Francisku vládní žádosti vyhověl a rozhodl o návratu k dřívější kritizované praxi.

Rozhovor s Bradym Cloughem (zdroj: ČT24)

Neptej se a mlč

Pravidlo Neptej se a mlč zavedla v roce 1993 vláda prezidenta Billa Clintona. Podle něj se armáda nesmí dotazovat vojáků na jejich sexuální orientaci. Musí se zároveň zbavit těch vojáků, kteří se k homosexualitě sami přihlásí.

Soud zároveň vyzval právníky organizací hájících práva homosexuálů, aby do pondělí předložili své výhrady proti pravidlu Neptej se a mlč. S přihlédnutím k těmto argumentům by pak měl soud rozhodnout o tom, zda své rozhodnutí ponechá v platnosti do doby, než definitivně rozhodne o výroku soudkyně Phillipsové. Tento proces podle právníků potrvá nejméně deset dní.

Podle agentury AP není úplně jasné, jak na poslední vývoj bude reagovat ministerstvo obrany. Pentagon už vydal svým náborovým centrům příkaz, aby gaye akceptovaly. Mluvčí Pentagonu dnes odmítla odpovědět na dotaz, zda bude nyní příkaz odvolán. Pokud ale odvolací soud rozhodne o návratu k praxi Neptej se a mlč po celou dobu odvolacího procesu, bude se muset k dřívějšímu omezení služby homosexuálů vrátit i armáda.

Obránci práv homosexuálů rozhodnutí odvolacího soudu považují pouze za drobný neúspěch. „Nedošli jsme tak daleko jen proto, abychom to teď vzdali,“ řekl agentuře AP právník homosexuální komunity Dan Woods. Vyjádřil naději, že jakmile se odvolací soud seznámí s veškerou dokumentací, své rozhodnutí přehodnotí.

Daniel Choi byl kvůli své homosexuální orientaci propuštěn z armády. Po skončení pravodla \"Neptej se a nemluv\" se chce nechat znovu naverbovat.
Zdroj: ČT24